Hoppa till huvudinnehåll

Två steg fram och ett tillbaka för Adelina Engman – skadade låret trilskas fortfarande och frustrationen växer: ”Vad fan är det för fel?”

Adelina Engman, Chelsea Ladies.
Adelina Engman biter ihop i väntan på att bli kvitt lårproblemet. Adelina Engman, Chelsea Ladies. Bild: AOP Adelina Engman

Landslagsyttern Adelina Engmans tålamod har satts på prov den senaste veckorna. Varje försök att göra comeback till Chelsea har lett till smärtor i det lår hon skadade i höstas. Det är bara att bita ihop, säger hon.

Säsongen som startade så lovande i den engelska storklubben fick ett abrupt slut i september då hon skadade sig i samband med cupmatchen mot West Ham. Sen dess har hon inte spelat en enda minut för Londonklubben.

Adelina Engman berättar till Yle Sporten att hon skulle göra comeback till lagets träningar redan i december men smärtor dagen före ledde till en fem veckor längre rehabperiod.

– I mitten av januari tränade jag sen tre dagar med laget och var med i truppen i en match. Efter det fick jag ont igen men vi testade att bara köra på och se om det skulle lugna ner sig.

Så gick det inte utan problemen fortsatte. Det planerade inhoppet i cupmatchen mot Aston Villa förra veckan blev därför inte av.

– Det skulle ha varit en bra möjlighet att komma in i matchtempot igen. Nu i helgen har vi en ny cupmatch mot ett lite sämre lag och den lär jag också missa. Det är synd att jag missar de chanserna.

Adelina Engman blir tacklad i engelska Super League.
Det är stundvis tuffa tag i engelska Super League. Adelina Engman blir tacklad i engelska Super League. Bild: AOP Adelina Engman

Det senaste bakslaget inträffade i går.

– Jag har fortsatt att träna men jag var tvungen att hoppa av träningen i går. Skadan borde vara ganska så läkt men det kommer fortfarande bakslag, säger Engman.

”Riktigt irriterande”

Hon medger ärligt att motgångarna har varit frustrerande.

– Särskilt nu på sistone har det varit riktigt irriterande. Man tror att man äntligen är tillbaka och så får man ont igen. Då tänker man: ”Vad fan är det för fel?” Det är bara att bita ihop.

Engman försäkrar att hon har fått världsklass vård i Chelsea. Hon har också haft herrlagets läkare till sitt förfogande under rehaben. Också de har varit förvirrade över utvecklingen. En magnetröntgen visade nämligen att senan som gick av har läkt.

– Jag har kört väldigt hårda rehabpass. Min kropp ska vara redo för lagträning. Så det är någonting annat som kräver tid då jag inte har spelat på länge.

Världens bästa spelare värvades till Chelsea

Adelina Engman hann spela tre matcher och göra ett mål för Chelsea i höstas innan hon skadade sig. Vägen tillbaka till startelvan är lång, vilket hon är väl medveten om.

– Vi har ju nyförvärv så man måste alltid visa att man förtjänar sin plats. Jag går nog inte rakt in i truppen. Jag får jobba väldigt hårt för det.

Sam Kerr, Chelsea Ladies
Sam Kerr debuterade för Chelsea vid årsskiftet. Sam Kerr, Chelsea Ladies Bild: /All Over Press Sam Kerr,Chelsea LFC

På tal om nyförvärv så tecknade Sam Kerr kontrakt med Chelsea i november. Tidningen Guardian utsåg australiskan till världens bästa damspelare år 2019.

– Hon är en fantastisk spelare och det är bra för laget. Hon är lätt att ha att göras med. Jag tycker inte att det är ett problem men det är klart att det är stenhård konkurrens. Vi har många världsklass spelare. Framför allt i offensiven. Många får sitta på bänken, konstaterar Engman.

Chelseas framgångar gläder

Chelsea är i allra högsta grad med i kampen om engelska ligatiteln. Klubben ligger trea i tabellen bara en poäng från täten. Man har dessutom spelat en match färre än ettan Manchester City och tvåan Arsenal, som man besegrade med 4–1 i söndags.

Chelsea Ladies jublar efter ett mål.
Chelsea Ladies har inte förlorat en enda match i Super League den här säsongen. Chelsea Ladies jublar efter ett mål. Bild: AOP Chelsea LFC

Att tvingas sitta utanför händelsernas centrum kan vara tungt men Engman bedyrar att lagets framgångar värmer.

– Det är jättekul då det går bra för laget. Segern över Arsenal i helgen – det var en av de bästa matcherna jag sett här. Det var kul att titta på.

Adelina Engmans kontrakt med Chelsea sträcker sig till våren 2021.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport