Hoppa till huvudinnehåll

Världscupen i Falun ligger i farozonen – just nu är det stor snöbrist vid stadion

Längdåkning i Falun.
Falun är ett klassiskt ställe för längdåkning. Längdåkning i Falun. Bild: EPA Världscupen i längdåkning

Den varma vintern sätter arrangörerna av skidtävlingar på prov. I Sverige ligger världscupen i Falun lite risigt till, men arrangörerna intygar att det ska bli tävlingar.

I Finland har många tävlingar i längdåkning hotats av snöbrist. Finska cupen i Vanda ordnades trots regnväder i huvudstadsregionen i januari och FM-arrangörerna i Vörå har också kämpat med att få ihop tävlingsspåret.

Nu kommer också oroväckande signaler från Sverige. Den 8 och 9 februari ska världscupen i Falun arrangeras. Just nu finns det knappt snö vid Lugnets skidstadion.

Med två och en halv vecka tills tävlingarna ska avgöras finns oro för att man ska vara tvungna att ställa in. Arrangörerna står ändå fast vid att tävlingarna ska köras som planerat.

– Vi fortsätter planera det som vi kan påverka. Vi planerar att genomföra tävlingarna enligt planen, säger Ulrika Back Eriksson som vd för Svenska Skidspelen till SVT.

På söndag kommer det internationella skidförbundet att granska förhållandena. Efter det fattas ett beslut om det är aktuellt att korta ner banorna och loppen.

Just nu är det för varmt för att man ska kunna producera konstsnö i Falun.

– Fortsätter det att bli värme, blåst och regn – våra största fiender – blir jag lite orolig, säger Jonas Boström som är anläggningsansvarig.

I Falun ska en klassisk sprint avgöras den 8 februari och dagen efter är tanken att köra 15 kilometer fritt för damer och 30 kilometer fritt för herrar.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport