Hoppa till huvudinnehåll

Allt fler döda och smittade i Kina – många städer i karantän på grund av coronaviruset – nytt sjukhus ska byggas på tio dagar

Dödstalet fortsätter att stiga i Kina på grund av det nya coronaviruset.
Över 40 miljoner kineser berörs nu av karantän och de restriktioner som har utfärdats på grund av viruset.

Kina har bekräftat 26 döda och de två första dödsoffren utanför den värst drabbade provinsen Hubei där över tio städer nu har försatts i karantän.

Hälsovårdsmyndigheter har bekräftat nästan 830 smittade, de allra flesta i Hubei där tio städer med över 26 miljoner invånare i praktiken har försatts i karantän på grund av stränga reserestriktioner.

Nära 200 av de smittade är i allvarligt eller kritiskt tillstånd. Samtidigt utreds över 1 100 misstänkta fall, på olika håll i landet.

Det första dödsfallet utanför Hubei inträffade i provinsen Hebei, norr om Peking. Det var frågan om en 80 år gammal man som avled efter ett besök hos släktingar i Wuhan.

Myndigheter över hela Kina ställde i torsdags in planerade fester under den kinesiska nyårshelgen som börjar nästa vecka. Större folksamlingar har också förbjudits tills vidare.

Sydkorea bekräftade på fredagen sitt andra smittofall, medan smittade har påträffats bland annat i Japan, Hongkong, Macao, Thailand, Taiwan och USA. Singapore och Vietnam bekräftade på torsdagen de första smittofallen.

Saudiarabien har däremot dementerat uppgifter om att man skulle ha påträffat en smittad.

Över 40 miljoner människor i karantän

Det dödliga nya coronaviruset påträffades först i Wuhan som försattes i karantän och nu har reserestriktioner utfärdats också i andra städer.

I Wuhan, som har elva miljoner invånare, är det ovanligt tyst och tomt på gatorna och ansiktsmasker är obligatoriska om man rör sig ute.

Wuhan är ett industricentrum och en knutpunkt för trafiken i mellersta Kina, men nu beskrivs metropolen som en spökstad. Järnvägsstationen och flygplatsen har stängt medan färjor, tunnelbanan och tågen står stilla.

Läget lär vara ungefär likadant i andra omkringliggande städer som har försatts i karantän, till exempel i staden Huanggang som har 7,5 miljoner invånare.

Myndigheterna i provinsen Hubei har beslutat att reservera ett särskilt sjukhus för dem som har smittats.

Sjukhus byggs med rekordfart i förorten Caidian i Hubei, Kina.
Sjukhus byggs med rekordfart i förorten Caidian i Hubei, Kina. Sjukhus byggs med rekordfart i förorten Caidian i Hubei, Kina. Bild: imago images/Xinhua/ All Over Press Kina,Hubei,sjukhus,Wuhan-coronavirus,coronavirus,smittspridning,Caidian

Nytt sjukhus för infekterade personer ska snabbyggas på tio dagar

Ett nytt sjukhus byggs nu med rekordfart i miljonstaden Wuhans förort Caidian. Sjukhuset är avsett för patienter som har infekterats av coronaviruset.

Grävmaskiner och lastbilar kör i skytteltrafik för att få sjukhuset uppbyggt på tio dagar. Enligt planerna tas det i bruk den 3 februari.

Sjukhuset erbjuder tusen bäddplatser och sjukhusets yta uppges bli 25 000 kvadratmeter

Snabbyggandet av det nya sjukhuset inleddes då det visade sig att coronaviruset spred sig så snabbt att det inte längre fanns tillräckligt med bäddplatser på sjukhusen.


Inkommande resenärer från Kina granskas på flygplatser över hela världen
Inkommande resenärer från Kina granskas på flygplatser över hela världen. Inkommande resenärer från Kina granskas på flygplatser över hela världen Bild: /All Over Press Kina,coronavirus

Över 40 miljoner kineser berörs nu av karantän och de restriktioner som har utfärdats på grund av coronaviruset.

Hubei i mellersta Kina är alltså den stad som har drabbats värst, men epidemin och oron märks överallt.

I huvudstaden Peking till exempel, har alla större folksamlingar förbjudits tills vidare medan nyårsfester ställs in. Den Förbjudna staden invid Himmelska fridens torg har stängts för allmänheten.

Myndigheterna uppmanar folk att inte i år resa lika mycket som vanligt under det kinesiska nyåret. Regeringen betalar från och med fredag tillbaka de pengar som folk har lagt ut på sina tåg- buss- eller flygbiljetter, om de stannar hemma.

Myndigheterna i Peking och Shanghai har uppmanat invånare som varit ute på resa i virusdrabbade regioner att stanna i sina hem i 14 dagar efter hemkomsten.

Resenärer granskas

Allt fler länder över hela världen har infört hälsokontroller för inkommande resenärer, särskilt från Kina. Symptomen kan variera från feber, hosta och andningssvårigheter till lunginflammation.

Världshälsoorganisationen WHO beslöt att skjuta fram ett beslut om huruvida man skall utlysa globalt nödläge.

– Beslutet skall inte uppfattas som ett tecken på att vi inte tror att läget är allvarligt eller att vi inte tar det på allvar. WHO följer med situationen för var timme som går, försäkrar WHO:s generaldirektör Tedron Adhanom Ghebreyesus.

- I Kina råder det nödläge men globalt är det inte ännu frågan om det.

WHO kan i alla fall glädja sig åt att det nya viruset inte verkar vara lika dödligt som coronaviruset Sars som år 2003 och år 2004 krävde 650 dödsoffer i Kina, Hongkong och Singapore.

Källor: AP, Reuters