Hoppa till huvudinnehåll

Den gamla industriorten ska bli ett mecka för båtfolket - 150 nya båtplatser med service, renovering och vinterförvaring

En bit av en brygga och ring för repet i Dalsbruks hamn.
DB Marina öppnar den 1 juni de 50 första platserna i Dalsbruk. En bit av en brygga och ring för repet i Dalsbruks hamn. Bild: Amanda Vikman/Yle brygga,dalsbruks hamn

Få trodde att något gott skulle komma efter FN-steels konkurs i Dalsbruk 2012. Men nu, åtta år senare, sjuder det av liv på Valsverksholmen.

DB Marina öppnar den 1 juni en ny småbåtshamn i Dalsbruk.

- Vi har länge planerat hamnprojektet tillsammans med Kimitoöns kommun och nu kan vi äntligen påbörja byggandet, säger DB-Marinas styrelseordförande Sam Forsbom.

Investeringar på två miljoner euro

Även Dalsbruks gästhamn ska utvecklas. Kimitoöns kommun satsar med EU-stöd totalt en miljon euro på gästhamnen, lika mycket som DB-Marina satsar på småbåtshamnen.

- Investeringarna på totalt två miljoner euro kompletterar varandra och inbringar synergier som båtfolket redan inkommande sommar kommer att kunna dra nytta av. Tack vare investeringen kommer Dalsbruk bli en av de bästa platserna för båtfolket, säger Forsbom.

Den 1 juni öppnas de 50 första platserna i Dalsbruk. Utbyggnaden av hamnen sker stegvis under de kommande åren med målsättningen att kunna erbjuda 150-200 platser beroende på båtarnas storlek.

Sam Forsblom i en svart rock på Valsverksholmen framför Dalsbruks hamn.
DB-Marinas styrelseordförande Sam Forsbom är glad över att samarbetet med Kimitoöns kommun har fungerat så bra. Sam Forsblom i en svart rock på Valsverksholmen framför Dalsbruks hamn. Bild: Amanda Vikman/Yle person,sam forsblom

Alla platser kommer att förses med elektricitet och dricksvatten samt träskvatten som kan användas för båttvätt. Platsernas storlek kommer att vara från 6-7 meter långa lätta bommar till 8-15 meter gångbara sidobommar.

Tack vare att bommarnas placering är flexibel kan man i hamnen anpassa platserna för allt från 5 meters öppna båtar till över 60 fot långa jakter.

DB Marinas hamn kommer att skyddas av en 100 meter lång vågdämpare som Marinetek tillverkar i DB Marinas utrymmen i Dalsbruk.

Även Dalsbruks gästhamn ska utvecklas

Under de kommande åren kommer också Dalsbruks gästhamn att utvecklas. Målsättningen är att arbetet i gästhamnen också påbörjas under år 2020.

För att skydda gästhamnen kommer en ungefär 180 meter lång vågdämpare att byggas. Tillsammans kommer kommunens och DB Marinas vågdämpare att skydda Dalsbruks hamn för alla vindar.

Dalsbruks gästhamn.
Dalsbruk gästhamn ska få en hel del nya båtplatser. Dalsbruks gästhamn. Bild: Amanda Vikman/Yle Dalsbruk,dalsbruks hamn

Läs också