Hoppa till huvudinnehåll

Frankrike bekräftar tre fall av coronavirus – de första i Europa

Frankrikes hälsominister Agnès Buzyn på väg ut ur ett möte i april 2019.
Arkivbild. Frankrikes hälsovårdsminister Agnès Buzyn på väg ut ur ett möte i april 2019. Frankrikes hälsominister Agnès Buzyn på väg ut ur ett möte i april 2019. Bild: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON Agnès Buzyn: France's Minister for Solidarity and Health.

Den franska hälsovårdsministern Agnès Buzyn säger att tre fall av det nya kinesiska coronaviruset har bekräftats i Frankrike. Det rör sig om de första fallen i Europa.

Åtminstone två av de smittade personerna har varit på resa till Kina. Den ena personen har vårdats på sjukhus i Bordeaux i sydvästra Frankrike och den andra har vårdats på sjukhus i Paris.

Uppgiften om det tredje fallet kom senare under fredagen. Den personen uppges vara släkt med en av de andra smittade.

De franska myndigheterna tänker kontakta alla cirka tio personer som personen i Bordeaux var i kontakt med innan han skrevs in på sjukhus.

Buzyn tror att det kommer att bli fler smittade i Frankrike.

Två fall av det nya viruset har bekräftats i USA. Den ena smittade är en 60-årig kvinna i Chicago som vårdas på sjukhus och som uppges må bra. Den andra patienten är en 30-årig man i delstaten Washington.

Kina har bekräftat 41 dödsfall till följd av coronavirussmitta. Över 40 miljoner kineser berörs av karantän och restriktioner som har utfärdats på grund av viruset.

Globalt finns det mer än 850 smittade, de flesta av dem i Kina.

Artikeln uppdaterades 25.1 klockan 6.41 med uppgiften om den tredje smittade. Dödssiffran i Kina uppdaterades kl. 10.31