Hoppa till huvudinnehåll

Full fart framåt för ändringen av den ryska konstitutionen – men många ryssar vet inte alls vad det handlar om

Vladimir Putin sitter bakom ett bord och håller tal.
Rysslands president Vladimir Putin. Vladimir Putin sitter bakom ett bord och håller tal. Bild: AFP / Lehtikuva Vladimir Putin

Det råder väldigt stor begreppsförvirring bland människor på gatorna i Sankt Petersburg när det gäller förändringen av den ryska konstitutionen.

Många tror att förändringen gäller allt som president Vladimir Putin lovade då han den 15 januari talade till nationen.

Svetlana Galaktionova säger att det hon önskar allra mest är mera understöd till barnfamiljer. Det är något som gäller henne själv som förälder.

Men även om president Putin i sitt tal lovade många nya fördelar för barnfamiljer hade den delen av talet inget att göra med ändringen av konstitutionen.

Svetlana Galaktionova.
Svetlana Galaktionova har ännu inte läst ändringsförslaget. Svetlana Galaktionova. Bild: Kerstin Kronvall Ryssland,Sankt Petersburg

Det gäller presidentens maktbefogenheter

De ändringar han vill genomföra gäller till största del presidentens makt. Två socialpolitiska åtgärder finns med: en minimilön ska införas och pensionerna ska indexjusteras.

Ändringarna ska presenteras för medborgarna i omfattande mediekampanjer. I april, troligen söndagen den 12 april, ska folket få säga ja eller nej till dem i en allrysk omröstning.

Nu verkar många förvirrade och undrar bland annat hur omröstningen ska gå till i praktiken. Presidenten har lovat att folket ska få all information de behöver för att kunna rösta.

Ja eller nej till helheten

Ska vi rösta separat om vart och ett av ändringsförslagen eller för eller emot helheten, frågar sig pensionären Irina som inte vill säga sitt efternamn. Hon tycker det är krångligt om man ska ta ställning till hela paketet.

Det kan finnas sådant jag gillar och annat jag motsätter mig, säger hon.

Irina har läst om ändringsförslagen i tidningar men hon tror många alls inte vet vad det handlar om. Dessutom tror hon i grund och botten inte på att folkets åsikt beaktas även om det ordnas en omröstning.

Förstör stämningen

Tre äldre damer på promenad blir nästan förtörnade då de får en fråga om konstitutionen.

Vi var på så gott humör och så kommer ni och talar om politik, säger de.

De andra håller med och vill helst diskutera resor till Finland och visumansökningar.

Varför är ni intresserad av våra lagar, frågar en av dem. Hon får svar av en av väninnorna som hävdar att hela världen är intresserad av politiken i Ryssland.

Många är ointresserade

Det är däremot långt ifrån alla ryssar. Som Boris som skyndar förbi och konstaterar att han är en apolitisk person som inte befattar sig med samhällsfrågor.

Han sköter sin hälsa med motion och påverkar sitt liv på det sättet istället.

Aleksandr som är ute i en park med sina två små barn har ännu inte satt sig in i vad ändringen går ut på. Han tror ändå att de inte kommer att leda till något gott.

I Moskva och andra storstäder har det redan förekommit små demonstrationer mot ändringen av konstitutionen.

Läs också