Hoppa till huvudinnehåll

Jennie Lindvall laddade upp inför FM med pallplats i supersprint – efter år med hälsobekymmer är hon på gott humör: "I bättre form än jag har varit på fem år"

Tredje gången gillt gällde för Jennie Lindvall i supersprint-touren. Och när första A-finalplatsen väl kom, åkte hon raka spåret upp på pallen. Ett perfekt genrep inför FM i Vörå – så nära ett hemmamästerskap som hon bara kan komma.

Två finalmissar fick räcka för Jennie Lindvall. I den tredje tourtävlingen i supersprint stämde det för IF Åsarna-åkaren.

I norska Trysil tog sig Lindvall till final. Väl där ramlade en norska – loppets största förhandsfavorit. Det betydde också att Lindvall tog sin första pallplats i touren.

Lindvall slutade trea i finalen. Svenskan Jackline Lockner vann.

– Dagens mål var att ta sig till finalen. Det var ju synd att hon ramlade, men tur för mig, säger Lindvall per telefon till Yle Sporten.

Lindvall är på väldigt gott humör – trots att starten i finalen inte gick så bra. Efter att ha åkt ut i semifinalen i Östersund och Dresden bar hennes insats hela vägen till pallen på fredagen.

– Jag har känt att jag har varit nära finalen två gånger. Nu var jag redo för att ta en finalplats. Det var inte så många deltagare i dag, så det här var min chans. Det här var jättekul.

"Vet om att jag är snabb"

Supersprint är en dunderkort, högintensiv tävlingsform som har smugit sig in i skidsporten de senaste åren. Hundra meter skidor är en distans som passar Lindvall rätt väl.

– På en längre distans har man ganska många chanser på sig att rätta till fel. Här är man borta med ett dåligt skär eller stavtag. Man måste vara med från början – och det är min svaghet.

– Jag vet om att jag är en snabb åkare på korta sträckor. Nu har jag haft lite mer fokus på det här.

Hon konstaterar med ett skratt att hon får tacka sin pappa för att hon har kört supersprint i vinter. Hon tillbringade hösten i Östersund och noterade att en deltävling skulle köras där i november.

– Jag tänkte gå dit och titta. Min pappa tyckte att jag skulle anmäla mig. Jag har följt med den här tävlingsformen ett tag och har tyckt att det har sett häftigt ut.

Så nära hemma-FM som möjligt

Lindvall är också nöjd med resten av sin säsong.

– Jag har kämpat ganska länge med lungbekymmer. Nu känns det som att kroppen börjar fungera igen. Det är skönt att jag är i bättre slag än jag har varit på fem år.

Supersprinten i Norge var hennes genrep inför en av vinterns höjdpunkter – FM i Vörå. Lindvall gick halva sin gymnasietid i idrottsgymnasiet och har med andra ord kört många kilometer i FM-terrängen.

– Det är så nära ett hemma-FM jag kan komma. Jag har tävlat och tränat mycket där.

Hon har tränat en gång i Vörå i vinter. Nästa vecka blir det tävling på fredag (lagsprint) om Åsarna har ett lag och på söndag (sprint i fristil). Lördagens klassiska distanslopp står hon över.

– Målet är att ta sig vidare från kvalet i sprinten. Att ta sig vidare från en kvartsfinal vore en dröm, men jag har kämpat flera år för att gå vidare från kvalet.

Hur har din träning under säsongen påverkats av den varma vintern?

– Det har blivit mycket alternativ träning. När jag åkte i finska cupen i Vanda märkte jag att man är ovan vid att åka i backar. Där var det en riktigt tuff bana.

På lördag kör Lindvall hem från Norge via Umeå. Där stannar hon ett par dagar innan hon tar sig mot Vörå och FM-tävlingarna.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport