Hoppa till huvudinnehåll

Kampen om EM-biljetterna hettar till på allvar – Pohjanpalo åker på lån till HSV, Forsell letar aktivt efter ny klubb

Joel Pohjanpalo.
Joel Pohjanpalo jagar EM-formen i Hamburg. Joel Pohjanpalo. Bild: Tomi Hänninen Joel Pohjanpalo

Vilka spelare ska få representera Finland på fotbolls-EM i sommar? Det är frågan som Markku Kanerva måste få svar på inom de kommande månaderna – och åtminstone spelarna gör nu sitt yttersta för att göra valen så svåra som möjliga.

HSV lånar Joel Pohjanpalo, lyder en rubrik på den anrika Hamburg-klubbens webbplats på fredagsförmiddagen.

Helt som det ryktats om har den finländske strikern lämnat Bayer Leverkusen – åtminstone tillfälligt – för att få speltid. Inte minst eftersom han vill spela EM i sommar. Lånet med laget i 2. Bundesliga täcker resten av säsongen.

– Jag kan inte vänta på att få klä på mig tröjan för första gången. Det här är en stor klubb med många fans som ger mig möjligheten att slipa på formen. Win-win, eftersom jag också behöver komma i form med tanke på EM, medger Pohjanpalo själv i pressmeddelandet.

Pohjanpalo är inte den första landslagsspelaren som fattat samma beslut. Tidigare i vintras beslöt Jasse Tuominen att lämna Vitryssland för spel i Sverige och BK Häcken.

Petteri Forsell lämnade i sin tur polska Legnica.

– De hade självklart velat behålla mig, men de föll ner till division 1 och förstår att jag vill representera landslaget. Mina chanser att bli uttagen är inte bra i någon polsk lägredivision, säger Forsell för Yle.

"Skulle ha velat spela mera"

Det ryms nämligen inte obegränsat många anfallare i Finlands EM-trupp i sommar. Teemu Pukki har garanterat en plats i laget så länge han håller sig frisk. Fredrik Jensen har också fått större ansvar i Augsburg den senaste tiden.

Det innebär att kandidaterna att fylla de resterande platserna verkligen måste visa framfötterna. Joel Pohjanpalo hör emellertid ändå till dem som ska räknas ha en garanterad plats i truppen också – likaså förutsatt att han inte skadar sig.

Både Forsell och Tuominen hörde till dem som ersatte Pohjanpalo under EM-kvalet, då Leverkusen-forwarden var skadad. Av den duon fick Tuominen klart mer ansvar, något han tackade för genom att göra 1–0-målet i den avgörande matchen mot Liechtenstein.

– Jag skulle ha velat spela mera, säger också Forsell nu.

– EM är mitt enda mål den här säsongen. Men jag tänker inte nöja mig med att bli uttagen till truppen. Jag vill spela där också, säger han självsäkert.

"Spelar ingen roll för mig ..."

Forsell är samtidigt en klart mångsidigare spelare än t.ex. Pohjanpalo och Tuominen.

Officiellt har den Karlebybördige spelaren burit titeln "offensiv mittfältare" och tävlar alltså också om samma platser som Simon Skrabb och eventuellt också Roman Eremenko.

Av de aktuella offensiva pjäserna är Forsell ändå för tillfället utan klubb, då Skrabb är klar för Brescia och Eremenko ångar på i den ryska ligan. Men han letar aktivt efter någon som skulle vara intresserad.

Enligt Forsell har det funnits ”litet” intresse i Polen, Turkiet och Asien. KuPS har också aktivt försökt värva honom.

Petteri Forsell på planen i VM-kvalmatchen mot Turkiet.
Petteri Forsell. Petteri Forsell på planen i VM-kvalmatchen mot Turkiet. Bild: imago/Seskim Photo/ All Over Press Petteri Forsell

– Egentligen spelar det ingen roll för mig i vilken serie jag spelar. Men jag vill spela tuffa matcher, säger Forsell, som avslutade säsongen 2019 i HJK.

– Jag hoppas mest på att någon skulle göra ett lyckat panikköp, ler han.

Det ryms 23 spelare i Finlands EM-trupp i sommar.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport