Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Coronaviruset fortsätter kräva offer, stora stormskador i Spanien, Finland importerar mycket el från Sverige

Två personer håller i händerna. De har munskydd på sig och är klädda i svarta vinterjackor. Bilden är från Peking och tagen 21.1.2020.
Åtta kinesiska städer har försatts i karantän på grund av coronaviruset. Två personer håller i händerna. De har munskydd på sig och är klädda i svarta vinterjackor. Bilden är från Peking och tagen 21.1.2020. Bild: Wu Hong/EPA-EFE coronavirus,Kina

Vi uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter.

Utrikes

Sverige exporterade rekordmycket el förra året, och det är Finland som är den största kunden. En orsak till Sveriges elöverskott är vindkraftsboomen.

Dödstalet fortsätter att stiga i Kina på grund av det nya coronaviruset, samtidigt som allt fler städer försätts i karantän. Kina har bekräftat 25 dödsfall och det första dödsoffret utanför den värst drabbade provinsen Hubei.

Vinterstormen Gloria har orsakat stora skador längs den spanska syd- och östkusten. Minst 13 personer har dött och fyra saknas fortfarande.

I april ska det ryska folket få rösta om ändringen av den ryska konstitutionen, men på gatorna i Sankt Petersburg råder stor förvirring kring vad det egentligen handlar om.

Inrikes

På måndag hotar över 30 000 arbetstagare gå ut i en två veckor lång strejk, ifall parterna inte lyckas komma överens om kollektivavtalen innan dess. Den stora stötestenen är fortfarande de 24 extra arbetstimmarna i konkurrenskraftsavtalet, som arbetstagarsidan vill bli av med.

Östra Nylands tingsrätt väntas i dag bestämma om den kriminella organisationen United Brotherhood, och dess underavdelning Bad Union, ska beläggas med tillfälligt verksamhetsförbud.

Vädret

Det är uppehållsväder och rätt klart i stora delar av landet. I sydväst kan några regnskurar eller snöbyar förekomma. Temperaturen ligger mellan -1 och +5 grader. I landets norra del är det halvklart till mulet och lokalt snöfall, temperaturen är mest -5 till 15 grader.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes