Hoppa till huvudinnehåll

Naturskolan Uttern tar över Ekenäs Naturum - verksamheten i gamla Gnägget fortsätter

Ekenäs naturum
I Ekenäs naturum har besökarna kunnat bekanta sig med skärgårdens djur och natur. Nu blir den tidigare verksamhetsidkaren, Forststyrelsen, underhyresgäst i en del av huset. Ekenäs naturum Bild: YLE/Malin Valtonen ekenäs naturum,Ekenäs

Finlands äldsta naturskola, Naturskolan Uttern, kommer att placera en del av sin personal i Ekenäs naturum. Visionen är ett förnyat miljöcenter.

Naturum är ett centrum för information om Ekenäs skärgårds nationalpark och Östersjön.

Sedan tidigare har Naturskolan Uttern verksamhet också i Sjundeå.

Den finlandssvenska miljöorganisationen Natur och Miljö, som driver naturskolan, har genom Leaderfinansiering fått pengar för ett utvecklingsprojekt som heter “Nya Naturum”.

Naturum i ekenäs.
Naturum ligger i Norra hamnen i Ekenäs. Naturum i ekenäs. Bild: Matilda Salo / Yle Raseborg,Västnyland,Ekenäs,naturum,norra hamnen i ekenäs

Nu letar organisationen efter en projektutredare som ska samla aktörer som är intresserade av naturbaserade aktiviteter.

Tanken är att de tillsammans ska skapa en gemensam vision för ett nytt regionalt center för miljöpedagogik, naturturism och miljöinformation.

Kontoret kommer att finnas i Ekenäs naturum. Också Forststyrelsen blir kvar i huset.

Förslag: Ingen hyra år 2020

Natur och Miljö har ansökt om att slippa betala hyra för huset under perioden 1.2-31.12.2020.

Förslaget inför Raseborgs stadsstyrelsens möte på måndag (27.1) är att staden stöder projektet genom att betala hyran under det här året.

Månadshyran är omkring 1 550 euro. Staden betalar i så fall hyran åt sig själv så att stadsstyrelsen betalar till stadens utrymmesförvaltning.

I förslaget motiveras hyresfriheten med att projektet försöker skapa verksamhet i byggnaden också framöver.

Forststyrelsens naturtjänster, som sköter kundbetjäningen i sommar, kommer att vara underhyresgäst i en del av fastigheten.

Framtiden för verksamheten Ekenäs naturum har under de senaste åren varit osäker.

Läs också