Hoppa till huvudinnehåll

Oroväckande trend för Kaisa Mäkäräinen på skjutvallen – totalt sju bommar när finländskan djupdök i världscupen

Kaisa Mäkäräinen ser bekymmersam ut.
Kaisa Mäkäräinen fick ännu mer att fundera på efter distansloppet i Pokljuka. Kaisa Mäkäräinen ser bekymmersam ut. Bild: Lehtikuva Kaisa Mäkäräinen

Kaisa Mäkäräinen hann knappt starta distansloppet innan hoppet släcktes. Veteranen sköt riktigt illa och var inte ens bland de sextio främsta. Med tre veckor till VM noterade Mäkäräinens säsongens sämsta resultat.

Kaisa Mäkäräinen var ute efter ett positivt besked inför skidskytte-VM i dag. Det blev raka motsatsen.

Finländskan misslyckades totalt i distansloppet i Pokljuka. Än en gång var det problemen på skjutvallen som fällde 37-åringen.

Efter fyra bommar och lika många tilläggsminuter i de två första skyttena var det kört. I de två sista skyttena fortsatte Mäkäräinen dessutom att bomma – sammanlagt missade hon sju skott i tävlingen.

Finländskan landade på en blygsam 65:e plats och fick ett till kvitto på att skjutformen är oerhört svajig. Hon har fortfarande inte skjutit ner alla tavlor i en individuell världscuptävling den här vintern.

– Båda stående skyttena gick som förra veckan. Benen darrade ganska mycket och det har varit så hela vintern. Det känns som att kroppen inte riktigt fungerar som den ska, säger Mäkäräinen till Yle.

– Mina bommar i liggande skytte grämer. I det första borde jag ha tagit det lite lugnare.

Inte nöjd med känslan i benen

Mäkäräinen har tagit en seger under säsongen, men i övrigt är det tunnsått med framgångar. Efter dagens lopp återstår bara en stafett och en individuell tävling i helgen för att höja självförtroendet inför VM.

Efter världscupen i Pokljuka blir det en tävlingspaus för att finslipa formen inför VM i Anterselva. Årets VM startar i mitten av februari.

I spåret åkte Mäkäräinen rätt bra. Hon var femte snabbast och tappade knappt trettio sekunder till Justine Braisaz, men hon tyckte inte det kändes speciellt bra.

– Jag orkade tugga på och andningen fungerade, men jag sa redan före start att benen inte kändes så pigga.

Eder lyckades betydligt bättre

Efter fredagens insats säger Mäkäräinen att hon kör i en av lördagens två stafetter. Samma sak verkar vara fallet för Mari Eder.

Mäkäräinen och Eder gick i mål samtidigt. Eder lyckades betydligt bättre än sin landsmaninna och bommade bara två av tjugo skott.

Eders fart i spåret räckte till en 16:e plats i tävlingen. Det är i paritet med hennes bästa insatser under världscupsäsongen.

Hennes uppladdning var inte perfekt. Eder har nyligen varit sjuk och det påverkade dagens taktik.

– Sett till omständigheterna är jag nöjd. Jag startade lugnt och tittade en hel del på klockan för att ha koll på min puls. Jag gillar inte det egentligen, men så blev det i dag, säger Eder till Yle.

Herrmann stod för uppvisning

Tiril Eckhoff vann båda loppen förra helgen i Ruhpolding, men i dag bröts norskans segersvit. Hon slutade 18:e efter flera bommar.

– Första och sista skyttet var bra. De två i mitten var skit, säger norskan till Yle.

I stället var det Denise Herrmann som stod för en uppvisning. Tyskan prickade alla skott och vann med en minut före Hanna Öberg. Fem av de sex första i resultatlistan sköt fullt.

Herrmann tog säsongens första seger i världscupen.

Skidskytte, världscupen:

Distans, damer:
1) Denise Herrmann, Tyskland 41.33,4 (0)
2) Hanna Öberg, Sverige + 59,2 (1)
3) Anaïs Bescond, Frankrike + 1.15,7 (0)
4) Lisa Vittozzi, Italien + 1.21,7 (0)
5) Franziska Preuss, Tyskland + 2.02,8 (0)
---
16) Mari Eder, Finland + 3.39,0 (2)
65) Kaisa Mäkäräinen, Finland + 7.39,2 (7)

Läs också

Nyligen publicerat - Sport