Hoppa till huvudinnehåll

Östnyländska bankkontor läggs ner i allt snabbare takt - Liljendalbo: Det är viktigt att kunna gå till en bank

kvinna utanför careeria
Annika Lindfors jobbar på Careeria i Borgå. Bankservice vill hon ha närmare hemmet i Liljendal. Snart stängs bankkontoret i Liljendal. kvinna utanför careeria Bild: Yle/Helena von Alfthan Careeria,annika lindfors

Aktia har koncentrerat sin verksamhet till Borgå och Västra-Kymmene Andelsbank flyttar sina kontor från byarna till centrum av Lovisa. Det finns fortfarande kunder som vill besöka ett bankkontor.

I december fick Annika Lindfors veta att hon inte längre kan ha ett bankfack i Lovisa. Östnylands Andelsbank meddelade att den inte längre erbjuder värdeföremålsförvaring i staden.

Lindfors förvarade viktiga personliga dokument i bankfacket. Hon blev erbjuden ett ersättande bankfack i Borgå, men det ville hon inte ta emot trots att det skulle ha legat nära hennes jobb.

bussar och bank med andelsbankens fana
Borgå har blivit en bankstad. Östnylands Andelsbank har ett kontor vid torget. bussar och bank med andelsbankens fana Bild: Yle/Helena von Alfthan andelsbanker,borgå torg

- Jag vill ha min bankservice så nära hemmet som möjligt, så jag började höra mig för. Västra-Kymmene Andelsbank har bankfack i Liljendal och Lappträsk. Visserligen kommer Liljendal- och Strömforskontoren att stängas, men de flyttar till Nordeas gamla lokal i Lovisa och där finns också bankfack.

Allt färre bankkontor i Östnyland - det här har hänt:

Maj 2015:
Aktia stänger sitt kontor i Forsby i Lovisa.

Juli 2015:
Porvoon Osuuspankki och Östnylands Andelsbank fusioneras.

September 2018:
Nordea stänger sina kontor i Lovisa och Sibbo.

Juni 2019:
Aktias kontor i Nickby slutar erbjuda kassatjänster och flyttar till Nordeas gamla lokal.

November 2019:
Aktia har avslutat sina samarbetsförhandlingar och meddelar att de gör ändringar i verksamheten på 18 av sina totalt 32 kontor.

Januari 2020:
Aktia stänger sitt kontor i Lovisa.

Aktias kontor i Sibbo blir en lokal för kundmöten. Kunderna måste boka tid för att få träffa bankpersonal i Nickby.

Västra-Kymmene Andelsbank meddelar att de under våren ska flytta kontoren i Strömfors och Liljendal till Lovisa centrum.

Till slut bestämde sig Annika Lindfors för att öppna bankfack i Lappträsk, där Västra-Kymmene Andelsbank har ett kontor som håller öppet tre dagar i veckan.

- Det är 15 kilometer till Lovisa eller Lappträsk för mig, men det är 40 kilometer till Borgå. Inte jobbar jag här varje dag inte, och vanligtvis sköter jag mina privata ärenden på min lediga dag, säger Lindfors.

Nyheter om bankkontor som stänger har de senaste åren duggat tätt. Nordea och Aktia har inga kontor i Lovisa. I Nickby i Sibbo måste du boka tid för att få prata med bankpersonalen.

karta
Så här ser det ut i januari 2020. Bankkontoren i Strömfors och Liljendal slås ihop och flyttar till Lovisa centrum under våren. karta Bild: Yle/Miro Johansson banker

På 1980-talet hörde det till vardagen att ta ut pengar i ett bankkontor. Sedan dess har automatiseringen och digitaliseringen förändrat branschen för gott.

Men fortfarande finns bankärenden som är svåra att sköta digitalt, som att diskutera ett bostadslån eller bevara viktiga dokument i ett bankfack.

Bankerna har svarat på behovet med nya former av service. Det går att ta ut pengar i butiker och betala räkningar i kiosker. Bankpersonalen har också blivit mera rörlig och kan ta sig dit kunden finns.

Kvinna står på gata
Annika Lindfors jobbar på Careeria i Borgå. Kvinna står på gata Bild: Yle/Helena von Alfthan Careeria,annika lindfors

- Jag jobbar själv med datorer men jag tänker på äldre människor, säger Liljendalbon Annika Lindfors.

Hon blir fundersam när hon tänker på hur de äldsta ska handskas med räkningar på nätet.

- Därför tycker jag det är viktigt att det finns den här servicen att du kan gå till en bank och få betala dina räkningar över disken, också fastän det kostar. Att du inte är vind för våg med det här digitala, säger Lindfors.

Västra-Kymmene Andelsbank till Lovisa centrum

I Lovisa centrum fanns det bara för några år sedan ett flertal bankkontor. År 2018 satte Nordea lapp på luckan och i januari 2020 har också Aktia stängt sitt kontor i staden.

Den enda banken som nu har en lokal i centrala Lovisa är Östnylands Andelsbank. Deras Lovisakontor är bara öppet för kunder med tidsbeställning.

Nordeas kontor i lovisa
Nordea stängde sitt kontor i Lovisa centrum i september 2018. Under våren ska Västra-Kymmene Andelsbank flytta in i lokalen. Nordeas kontor i lovisa Bild: Yle/Helena von Alfthan Nordea,Lovisa

Lovisa centrum får en ny bank under våren, då Västra-Kymmene Andelsbank öppnar ett kontor i Nordeas gamla lokal. Men samtidigt försvinner bankkontoren i Strömfors och Liljendal.

På Västra-Kymmene Andelsbank berättar vd Saila Rosas att de troligtvis kan flytta till Lovisa centrum i mitten av mars. Rosas låter glad på rösten då hon berättar om bankens planer.

De nuvarande kontoren i Strömfors och Liljendal har bara öppet en dag i veckan. Det nya kontoret som öppnar i centrum av Lovisa under våren kommer att ha öppet varje vardag.

- Det nya kontoret erbjuder alla banktjänster och öppethållningstiderna utvidgas. Kunderna får service i vårt Lovisakontor varje vardag. Jag tycker att vi erbjuder ett bredare utbud av tjänster åt våra kunder på det här sättet, säger Rosas.

Kvinna med pärlhalsband
Saila Rosas är vd för Västra-Kymmene Andelsbank. Banken har också kontor i Lappträsk, Elimä och Koria. Kvinna med pärlhalsband Bild: Västra-Kymmene Andelsbank andelsbanker,Saila Rosas

Hon har fått höra bra feedback om flytten av bankens kunder.

- Vi tycker det är viktigt att vi finns här för att betjäna våra kunder och vi försöker göra det så bra som vi kan. Visst är det så att orsaken till att vi flyttar kontoret till Lovisa centrum är att alla kontor måste vara effektiva och lönsamma. Vi ser att vi på det här sättet kan erbjuda bredare service åt våra kunder, säger Rosas.

Bankstaden Borgå

Nordea stängde sina kontor i Lovisa och i Sibbo i slutet av september 2018.

Då meddelade Nordea att samhällets och bankernas förändring låg bakom beslutet. En allt större del av Nordeas kunder sköter sina bankärenden via telefon och internet.

Det är mindre banker som fortsätter att hålla dörren öppen för kunder, också på annat håll än i centrala Borgå.

Förutom Västra-Kymmene Andelsbank som fortsätter hålla öppet i Lappträsk och Lovisa, finns Mörskom Sparbank som har kontor i Mörskom och Borgå.

Liljendalbon Annika Lindfors vill att det ska finnas östnyländska bankkontor också utanför Borgå.

- Det går inte bussar; du ska ha bil. Det är en kostnadsfråga för bensinpriserna är höga. Jag vill gärna ha service så nära hemmet som möjligt, säger Annika Lindfors och konstaterar att andelsbanken hålls kvar i Lovisa medan andra banker stänger sina kontor.

Aktia har ännu skylten uppe i Nickby

Aktias samarbetsförhandlingar hösten 2019 slutade med att banken stängde flera bankkontor runt om i Finland. Banken har varit en viktig aktör i Östnyland, men nu finns ett kontor bara i Borgå.

Dörr till banklokal där det står att man måste boka tid för en träff
Aktia har skurit ner på sin service i Nickby. I juni 2019 slutade Sibbokontoret erbjuda kassatjänster, och från och med årsskiftet har de inte ett regelrätt bankkontor i kommunen. Dörr till banklokal där det står att man måste boka tid för en träff Bild: Yle/Helena von Alfthan Aktia,Aktia i Nickby

I november meddelade Aktia att banken utvecklar sin servicemodell enligt kundernas behov och beteende. Aktia söker tillväxt i större städer och koncentrerar sin kompetens till de områdena.

I Lovisa innebar det att Aktia stängde sitt kontor. Sibboborna kan fortfarande se Aktia i Nickby men det är inte ett regelrätt bankkontor. Aktia använder ordet kundmöteslokal.

När Yle Östnyland besöker Nickby står en person innanför dörrarna och väntar. En kund går in i lokalen. På dörren står det att banken erbjuder rådgivningstjänster med tidsbokning.

yle/ Patrik Schauman
Oscar Taimitarha är Aktias regiondirektör för Helsingfors och Nyland. Bild från 2017. yle/ Patrik Schauman Aktia Bank,oscar taimitarha

Regiondirektör Oscar Taimitarha berättar att ingen av Aktias anställda jobbar i Nickby hela tiden. De kommer dit för att träffa kunder.

- Vi finns inte i små lokala enheter som tidigare på samma sätt. Men vi vet att det finns ärenden där kunden behöver sätta sig ner med sin bankrådgivare. Därför har vi valt att hålla kvar vår Sibbolokal som en mötesplats för de fall när det är bäst att sköta ärenden ansikte mot ansikte i en lugn och bekväm lokal, säger Taimitarha.

Aktia har valt att koncentrera sin verksamhet i Östnyland till Borgå.

- Vår enhet i östra Nyland jobbar med Borgå som bas. Där finns den kompetens och de personer som behövs för att kunna ge också mera krävande rådgivning, säger Taimitarha.

en banklokal utifrån
Aktia flyttade till Nordeas tidigare lokal i Nickby i juni 2019. en banklokal utifrån Bild: Yle/Helena von Alfthan Aktia,Aktia i Nickby

Aktia har ingen egen möteslokal i Lovisa.

- Men det hindrar till exempel inte att man bokar ett möte på sin arbetsplats och banken representant kommer dit, om det är något som absolut måste skötas ansikte mot ansikte. Vi är flexibla.

Bankfack eller eget kassaskåp?

Bankfack hör inte till den service Aktia satsar på. För Liljendalbon Annika Lindfors är det viktigt att kunna bevara dokument i en bank.

På Aktia säger Oscar Taimitarha att behovet av bankfack minskat. Fastigheters pantbrev har blivit elektroniska och snart kommer bostadsbolagens aktiebrev bli digitala.

- Traditionell bankfacksservice har vi inte längre. Det här hänger bland annat ihop med att de lokaler där vi finns, och moderna kontorslokaler över lag, sällan har rum som är gjorda för värdeföremålsförvaring, säger Taimitarha.

Han ser inte banken som det bästa stället att förvara fysiska värdeföremål lokalt.

- Mer och mer är det så att våra kunder till exempel skaffar kassaskåp till hemmet, säger Taimitarha.

kvinna står utanför careeria med händerna i kors
Annika Lindfors bor i Liljendal. kvinna står utanför careeria med händerna i kors Bild: Yle/Helena von Alfthan Careeria,annika lindfors

Annika Lindfors tycker ett kassaskåp hemma inte kan ersätta ett traditionellt bankfack.

- Jag har en form av kassaskåp hemma men det är inte brandsäkert. De man kan köpa i butikerna är brandsäkra i en timme ungefär. Om ett testamente brinner upp finns det inte längre, säger Lindfors.