Hoppa till huvudinnehåll

Över 30 000 arbetstagare kan gå i strejk på måndag - “Vi vill ha bort Kiky-timmarna, vi gör nu 24 timmar gratis talkoarbete”

Processarbetare iklädd hjälm står produktionslinje för sågat virke.
17 000 personer i skogsindustrin kan gå i strejk på söndag och måndag. Processarbetare iklädd hjälm står produktionslinje för sågat virke. Bild: Antti Karhunen / Yle Stora Enso,skogsindustri

På måndag hotar över 30 000 arbetstagare gå ut i en två veckor lång strejk, ifall parterna inte lyckas komma överens om kollektivavtalen innan dess. Den stora stötestenen är fortfarande de 24 extra arbetstimmarna i konkurrenskraftsavtalet, som arbetstagarsidan vill bli av med.

Skogsindustrin fortsätter förhandla hos riksförlikningsmannen idag fredag klockan 9. Om man inte lyckas komma överens går över 17000 arbetstagare och tjänstemän inom Pappersförbundet, Industrifacket och tjänstemannafacket Pro i strejk på söndag och måndag.

Strejken skulle gälla 110 fabriker och företag, bland annat pappers- och fanerfabriker och sågar.

Nybygget vid Alholmens såg
UPM:s sågverk på Alholmen i Jakobstad är ett av företagen på industriområdet som står stilla på grund av strejken nästa vecka. Eventuellt går också arbetarna på UPM:s cellulosafabrik i strejk. Nybygget vid Alholmens såg Bild: YLE/Patrik Enlund alholmens såg

Redan nu är det klart att arbetarna vid UPM:s såg på Alholmen i Jakobstad inleder strejk på måndag. De drygt femtio anställda hör till Industrifacket.

- Vi lastar inte bilar, vi sågar inte, vi gör ingenting. Vi vill få bort Kiky-timmarna. Vi gör nu 24 timmar gratis talkoarbete, säger Vuokko Piippolainen, huvudförtroendeman på UPM Alholmens såg i Jakobstad.

Att bli av med de omstridda så kallade Kiky-timmarna är viktigast, säger Piippolainen, men hon räknar också upp andra möjliga försämringar i kollektivavtalet som hon inte kan godkänna.

- Till exempel karensdagen för sjuklön och 20 procent färre söckenhelger.

Tjänstemän på Meyers varv i Åbo redo att strejka

På torsdagen blev det klart att Arbetsministeriet skjuter upp kemiindustrins strejk med två veckor, men flera andra branscher kan ändå gå i strejk på måndag.

Fackförbundet Pros strejk gäller 15 000 tjänstemän inom teknologiindustrin. På varvet Meyer i Åbo kan över 250 tjänstemän gå i strejk.

Lyftkranar och tillverkningen av Mardi Gras på Åbovarvet.
Pros huvudförtroendeman Osmo Salo berättar att det finns mycket att göra på Meyer Turku just nu och att övertid är vanligt. Samtidigt anställs också nytt folk. Lyftkranar och tillverkningen av Mardi Gras på Åbovarvet. Bild: Petra Ristola / Yle Meyer Turku,Åbo,metallindustri,varvsindustri

- Om förmän, specialister och konstruktörer går i strejk, så lamslår det snabbt produktionen på varvet, säger huvudförtroendeman Osmo Salo.

Också inom Pro är det de 24 extra timmarna man vill bli av med, samtidigt som man vill ha en löneförhöjning.

Sista chansen att få bort Kiky-timmarna?

I Lovisa väntar Corensos huvudförtroendeman Jonas Lindblom på besked om pappersarbetarna ska gå i strejk på måndag. Corenso tillverkar kartonghylsor för skogsindustrin.

- Om vi går i strejk sker inte något arbete här, allt står stilla. Nu går vi alla och väntar. Vi får se hur det går, om det blir strejk eller inte, säger Lindblom.

På Corenso har de 24 extra arbetstimmarna betytt tre Pekkasdagar färre per år för varje arbetstagare, berättar Lindblom.

- Jag skulle gärna se att Kiky-timmarna skulle försvinna, såklart.

Är det värt att gå i strejk för det?

- Jo, det tycker jag. Om vi inte blir av med Kiky-timmarna nu, så blir de nog kvar i kollektivavtalet, säger Lindblom.

Läs också