Hoppa till huvudinnehåll

Polisskyttarna i Borgå är också misstänkta för narkotikabrott som begicks innan skjutningarna

Den äldre brodern täckte också sitt ansikte.
Den äldre av bröderna under häktningsförhandlingarna i Östra Nylands tingsrätt i Vanda den 29 augusti. Den äldre brodern täckte också sitt ansikte. Bild: Lehtikuva Borgå,mord

Enligt åklagardokument, som Svenska Yle har tagit del av, är bröderna Granholm misstänkta för att ha beställt droger per post till Borgå sommaren 2019.

Narkotikan upptäcktes i tullens rutinkontroll av postförsändelser i juli. En släkting till Richard och Raymond Granholm var angiven som mottagare till försändelsen från Tyskland.

Släktingen bor i Borgå och är nu också misstänkt för narkotikabrottet.

I förhör med tullen uppger både släktingen och bröderna, som saknade egen fast adress i Borgå, att släktingens adress tidigare under sommaren hade använts för klädbeställningar.

Enligt utredningen nekar släktingen till all kännedom om försändelsen. Också bröderna Granholm nekar till att ha beställt drogerna.

Försändelserna fastnade i tullen den 17 juli, det vill säga innan skottlossningen den 25 augusti.

Då sköt bröderna Granholm mot två poliser i Borgå. Poliserna skadades i skottlossningen. Senare sköt de åtalade mot flera poliser under en biljakt i Tammerfors. De är nu häktade misstänkta för flera mordförsök.

Poliser vid polisbil.
En stor mängd poliser och polisfordon samlades vid Estbacka daghem under jakten på bröderna. Poliser vid polisbil. Bild: Yle/Mikael Kokkola Polis,skjutningarna i Borgå,Polispådrag i Borgå 2019

Tullen ville, enligt åklagardokumentet, lägga ner förundersökningen eftersom brottet kan anses vara obetydligt.

Häradsåklagaren Jukka Haavisto är av annan åsikt. Han har i september förkastat förslaget att lägga ner utredningen.

Narkotikabrottet är nu en del av den omfattande förundersökning som pågår mot bröderna Granholm.

Undersökningsledaren, kriminalkommissarie Kimmo Huhta-aho, bekräftar för Yle Östnyland att narkotikabrottet ingår i den stora utredningen.

- Jag har ända från början av utredningen känt till misstankarna om narkotikabrottet, säger han.

Polisen eller tullen?

På frågan om Richard och Raymond Granholm också misstänks för andra narkotikarelaterade brott, konstaterar Kimmo Huhta-aho att han inte i det här skedet vill kommentera den pågående utredningen.

- Allt som eventuellt ännu är på hälft i utredningen framkommer senare, då vi i slutet av april kommer att väcka nya åtal i fallet.

Är det endast tullen som var i kontakt med bröderna, innan skjutningarna i slutet av augusti, eller har också polisen varit det?

- Möjligen intressanta uppgifter om det framkommer senare ur handlingarna, då vi väcker nya åtal, säger kriminalkommissarie Kimmo Huhta-aho.

Så här framskred polisskjutningen

  • På söndag den 25.8.2019 grep polisen två män misstänkta för att ha skjutit mot två poliser i Borgå natten till söndagen.
  • De två poliserna skadades, men fick inte livshotande skador.
  • Männen greps i Ikalis efter en biljakt. De avlossade ett tjugotal skott mot polisen också under biljakten. På grund av det här misstänks de för ett ospecificerat antal mordförsök.
  • De två männen är bröder. Den ena är 25 år gammal, den andra 30 år. Båda är svenska medborgare, en av dem har också finländskt medborgarskap.

Läs också