Hoppa till huvudinnehåll

Strålande EM-start för finländskorna – Emmi Peltonen njöt av insatsen och satte rekord: "Är verkligen lycklig, jag älskar det programmet"

Det korta programmet i konståknings-EM gick förträffligt för två av de finländska åkarna. Emmi Peltonen och Linnea Ceder noterade rekordpoäng – och Peltonen ligger riktigt bra till inför lördagens avgörande.

Emmi Peltonen visade sin kapacitet i fredagens start i konståknings-EM. Peltonen gjorde sitt bästa korta program någonsin i Graz.

Med 66,49 poäng ligger hon femma inför lördagens fria program.

– Jag är verkligen lycklig, jag njöt av varje ögonblick. Jag kommer bara att använda det här korta programmet i några tävlingar till och det kändes som att jag var tvungen att njuta av det. Jag älskar det här programmet, säger Peltonen till Yle.

Tjugoåringen åkte så gott som prickfritt och var belåten efteråt.

– Jag gjorde mitt allra bästa. I dag lyckades det verkligen.

Skadade sig i somras

Att Peltonen står i Österrike och har häng på en EM-medalj inför det fria programmet är starkt gjort. Förra sommaren skadade hon sin fot och det påverkade hennes förberedelser inför säsongen.

– I något skede var jag tveksam. Sen bestämde jag mig för att jag vill tävla den här säsongen och satte allt på spel. Jag är mig själv och mitt gamla jag kommer mer och mer tillbaka.

Peltonen har drygt åtta poäng fram till trean Aleksandra Trusova efter fredagens insats. Hon vill inte säga något om vilka placeringsmål hon har.

För två år sen slutade Peltonen nia i EM.

– Jag väntar verkligen på att få åka ut på isen i morgon.

"Kunde inte gått mycket bättre"

Peltonen får sällskap av mästerskapsdebutanten Linnea Ceder i lördagens fria program. Ceder åkte också sitt bästa korta program någonsin i EM.

Hon noterade 58,01 poäng – nästan fem poäng bättre än det gamla rekordet. Hon ligger 15:e efter fredagens åkning.

– Det kunde inte ha gått mycket bättre. Att jag tog mig vidare kom som en stor överraskning – precis som att jag är med i EM. Jag är så glad för att få åka det fria programmet, säger hon till Yle.

Ceder är sjutton år, men visade inga debutnerver på isen. Hon medger ändå att det var väldigt spännande att kliva ut och prestera.

– Jag hann tänka mycket, men när jag värmde upp blev jag lugnare. Jag njöt av att vara där ute.

Tävlingens tredje finländska Jenni Saarinen misslyckades. Hon föll vid sitt första hopp och andra hopp gick också snett.

Konståkning, EM:

Ställningen efter damernas korta program:
1) Alena Kostornaja, Ryssland 84,92 poäng
2) Anna Stjerbakova, Ryssland 77,95
3) Aleksandra Trusova, Ryssland 74,95
4) Alexia Paganini, Schweiz 68,82
5) Emmi Peltonen, Finland 66,49
15) Linnea Ceder, Finland 58,01

---
33) Jenni Saarinen, Finland 42,61

Peltonen och Ceder till lördagens fria program. Saarinen kvalade inte in dit.

Video: Viasat.