Hoppa till huvudinnehåll

Svensk kapitalförvaltare vill bygga flera padelhallar i Österbotten: "Tio hallar till vore drömmen"

Inge Heydorn, delägare i ProPadel som bygger en padelhall intill Botniahallen i Korsholm.
Inge Heydorn, delägare i ProPadel, höll på med tennis och via det fick han upp ögonen för padel. Inge Heydorn, delägare i ProPadel som bygger en padelhall intill Botniahallen i Korsholm. Bild: Yle/Joni Kyheröinen padeltennis,korsholm

Kapitalförvaltaren och padelfantasten Inge Heydorn vill bygga padelhallar runt om i Österbotten. Snart står den första klar intill Botniahallen i Korsholm.

Det började i Gävle för några år sedan och i dagsläget har ProPadel nio hallar, den i Smedsby inräknad. Hallarna finns i Finland, Sverige och Polen. Bygget av hall nummer tio har inletts i Härnösand.

Inge Heydorn, delägare i ProPadel, höll på med tennis och via det fick han upp ögonen för padel.

- Det här är tennisens schack. Man spelar med hjärnan mer än med musklerna, säger Heydorn.

"Drömmen vore tio hallar till"

Heydorn har stora planer för Österbotten.

- Förhoppningsvis kan vi bygga tio hallar till här i närheten, det vore drömmen.

Propadel kan tänka sig att investera i lika många hallar som det finns kommuner som säger ja. Heydorn berättar att han så här långt har diskuterat med Karleby och Kristinestad.

Inge Heydorn från ProPadel och Korsholms utvecklingsdirektör Mikael Alaviitala utanför padelhallen i Smedsby..
Heydorn hoppas att hallen kan öppnas inom tre-fyra veckor. Inge Heydorn från ProPadel och Korsholms utvecklingsdirektör Mikael Alaviitala utanför padelhallen i Smedsby.. Bild: Yle/Joni Kyheröinen padeltennis,mikael alaviitala

Heydorn själv kommer att röra sig i Österbotten så mycket som möjligt, eftersom området är "på hans bord".

Släktband i Österbotten

Men hur hittade en svensk kapitalförvaltare till Korsholm? Jo, Heydorn har släkt i Österbotten. Han sökte lämpliga hallar för padel men det fanns inga, så han beslöt bygga en.

Han kontaktade Mikael Alaviitala, utvecklingsdirektör på Korsholm kommun, och på den vägen är det.

Heydorn hoppas att hallen i Smedsby kan öppna om tre-fyra veckor.

- Det ska gå rätt snabbt nu. Vi behöver värme, gjuta golvet och montera banorna.

Fyra banor - till en början

Det blir fyra banor totalt men Heydorn hyser förhoppningar om att det i framtiden kunde finnas rum för fler i Botniahallen.

- Vad jag har förstått så har intresset på andra håll i landet expanderat så kraftigt att det som blivit byggt inte räcker till. Vi hoppas att det går lika bra här och att det uppstår ett behov av ännu fler planer, säger Mikael Alaviitala.

Tror du att man kunde få in något i Botniahallen?

- Allt är möjligt. Men det där är något som Vasaregionens Arenor får ta ställning till, säger Alaviitala.

Kommunens roll har varit att hjälpa till att hitta en lämplig placering för hallen och hjälpt till med kontakter. Och givetvis beviljat bygglov.

Inge Heydorn från ProPadel och Korsholms utvecklingsdirektör Mikael Alaviitala.
Inge Heydorn och Mikael Alaviitala. Inge Heydorn från ProPadel och Korsholms utvecklingsdirektör Mikael Alaviitala. Bild: Yle/Joni Kyheröinen padeltennis,mikael alaviitala

"En sport som är snäll mot kroppen"

Blir det då någon rusning till padel i Österbotten? Det verkar inte alls omöjligt. Enligt Inge Heydorn har det redan bokats upp tider i hallen i Smedsby.

- Tennis är ju väldigt tufft mot kroppen. Det här är en sport som är snäll mot kroppen, det är lika många män som kvinnor som spelar och man kan hålla på rätt långt upp i åldrarna.

Padelhallen i Smedsby kommer att ha tre anställda, varav en på heltid.

Den är ett internationellt åtagande. Svenska ProPadel är ägare, norska företaget O.B. Wiik levererar hallens konstruktioner och nu väntar man på spanska byggarbetare som just nu bygger en hall i Åbo.

"Utmana Umeå och spöa dem"

ProPadel hoppas kunna ordna olika evenemang i hallen.

- Kanske padelmatcher mellan Vasa Sport och VPS, få hit spanska stjärnspelare och sen i något skede utmana Umeå och spöa dem, funderar Heydorn.

Han har också ambitioner att faktiskt bygga upp en rätt hög nivå på padeln i Österbotten.

- Gör man det här så ska man göra det på riktigt. Det ska finnas något för de som bara spelar för att ha roligt och för de som vill bli riktigt duktiga.

Får du ut något stort ekonomiskt ur hallarna?

- Njae, kanske inte. Men det är otroligt roligt. Bara att se sporten växa fram. Vi är ett antal delägare som håller på med det här och jag har slagit vad om att jag ska vaska fram en finsk mästare inom fyra år.

Padel uppfanns i Mexiko på sextiotalet och idag är sporten stor i bland annat just Mexiko, Argentina och Spanien.