Hoppa till huvudinnehåll

Två män åtalas för olagliga utgrävningar vid Raseborgs slott

raseborgs slott från luften
De olovliga utgrävningarna skedde på ett 2,5 hektar stort område kring slottsruinen. raseborgs slott från luften Bild: Juha Kivioja / Yle Raseborgs slott,Raseborg,Snappertuna

Hösten 2017 grävdes nästan 300 gropar i jakt på fornminnen vid Raseborgs slottsruin i Snappertuna. Åklagarmyndigheten har nu beslutat väcka åtal mot tre män. Två av dem deltog i de olagliga utgrävningarna.

Två män åtalas för grov skadegörelse och för grov stöld i samband med de olagliga utgrävningarna vid Raseborgs slottsruin.

En tredje man åtalas för fornminnesförseelse. Brottet har inte anknytning till de olovliga utgrävningarna i Snappertuna.

Åklagarmyndigheten lämnade in stämningsansökan till Västra Nylands tingsrätt på fredagen (24.1). Stämningsansökan blir offentlig först när ärendet har behandlats i tingsrätten.

Gropar på ett stort område

Närmare 300 mindre gropar grävdes under flera tillfällen hösten 2017 på ett 2,5 hektar stort område.

De små groparna tydde på att någon med hjälp av metalldetektor letat efter fornminnen, bland annat mynt och mindre bruksföremål.

En grön gräsmatta med små bruna mullhögar.
Mycket tyder på att de misstänkta använde metalldetektorer. En grön gräsmatta med små bruna mullhögar. Bild: Tarja Knuutinen Raseborgs slott,arkeologi,fornlämningar,brott,Snappertuna,Raseborg,Slottsmalmen

De olovliga utgrävningarna hösten 2017 väckte bestörtning i arkeologiska kretsar.

- En av de dystraste dagarna jag har varit med om i mitt arbetsliv, sa museichef Dan Lindholm om hur det kändes då han fick veta om händelserna.

Det var Forststyrelsen som i egenskap av markägare polisanmälde händelserna.

- Fallet är helt unikt. I sådan här skala har motsvarande inte hänt i Finland tidigare, sa parkchef Henrik Jansson vid Forststyrelsen i slutet av år 2017.