Hoppa till huvudinnehåll

Yle har tecknat hyresavtal angående utrymmen i Wasa Station

Ylen toimintakeskus Vaasassa.
Yles finns i dag på Abborrvägen i Vasa. Ylen toimintakeskus Vaasassa. Bild: Yle/Rolf Granqvist Yle Pohjanmaa,Vasa,kreativ bransch

Yle och byggnadsföretaget YIT har undertecknat ett hyresavtal enligt vilket Yles verksamhet i Vasa flyttar till Wasa Station ifall byggplanerna förverkligas. En flytt till Wasa Station skulle bli aktuell tidigast hösten 2023. Yle äger i dag fastigheten på Abborrvägen i Vasa där bolaget verkar.

Vasa stadsfullmäktige fattar beslut om byggandet av Wasa Station under våren. Genom avtalet mellan Yle och YIT är planerna ett steg närmare förverkligande i och med att antalet potentiella hyresgäster ökar. Wasa Station skulle enligt planerna bestå av bland annat ett köpcentrum, musik- och kongresscenter, hotell och kontorsutrymmen. I anslutning till helheten planeras även bostäder.

“Vi är glada över avtalet med YIT. För Yle skulle en flytt till Wasa Station vara en mycket god lösning. För oss är det viktigt att ha tillgång till moderna utrymmen. Samtidigt kan vi minska våra fastighetskostnader”, konstaterar Matti Uotinen, chef för Yles fastighetsservice.

Om Wasa Station blir verklighet skulle det innebära att såväl Yle Österbotten, Svenska Yles övriga innehåll och produktionsgrupper som Yle Pohjanmaa flyttar från sina nuvarande utrymmen på Abborrvägen.

De nya lokalerna i Wasa Station skulle vara mindre än Yles nuvarande utrymmen. På dryga 2000 m2 skulle Yle ändå fortsättningsvis ha tillgång till såväl en fullskalig tv-studio som flera radiostudior.

Yle planerar i samarbete med YIT och Vasa stad hur fastigheten på Abborrvägen ska användas i framtiden.

Planerna gäller inte Strömsö, som fortsätter i sina nuvarande utrymmen i Villa Strömsö i Västervik, Vasa.