Hoppa till huvudinnehåll

”Många steg har tagits i rätt riktning, men det finns en bit kvar” – finlandssvenska idrottsgalan ett bevis på att paraidrott uppskattas, anser pristagarna

Familjen Khalili på finlandssvenska idrottsgalan 2020.
Familjen Khalili. Familjen Khalili på finlandssvenska idrottsgalan 2020. Bild: Yle / Mattias Simonsen pris (belöning),nader khalili

Nader Khalili fick ungdomspriset. Erik Lundell ett nytt Barnens By-pris. Paraidrotten fick stå i rampljuset då den finlandssvenska idrottsgalan gick av stapeln på lördagskvällen i Finlandiahuset. Det känns fint, säger båda två.

Det har gått ungefär en timme sedan Nader Khalili i direktsänd tv fick veta att han vunnit det stora ungdomspriset. Det dröjde inte länge innan meddelandena började hagla in på telefonen.

– Många har hört av sig för att gratta, berättar Khalili för Yle Sporten.

Khalili, som så gott som dominerat IPC S14-klassen i parasimning, belönades för allt hårt arbete. Sammanlagt har Vasasimmaren vunnit 26 FM-guld och två EM-guld.

Att han innehar 33 (!) finska rekord i parasimning samt ett världsrekord understryker hans talang.

Därför kändes det fint att också belönas på den finlandssvenska idrottsgalan.

– Det bästa var pokalen, slår han fast.

"En stor överraskning"

Nytt för i år på galan var Barnens By-priset som tilldelas ”en organisation eller person som aktivt jobbat för att möjliggöra idrott för personer med funktionsvariationer”.

Det första priset någonsin gick till Erik Lundell, som är eldsjälen bakom elrullstolsfotboll i Finland och klubben FC Inter Powerchair i Åbo.

– Det var både en stor överraskning och en stor ära, berättar han för Yle Sporten.

Erik Lundell tar emot pris på finlandssvenska idrottsgalan 2020.
Erik Lundell tar emot sitt pris. Erik Lundell tar emot pris på finlandssvenska idrottsgalan 2020. Bild: Yle / Mattias Simonsen pris (belöning),erik lundell

Lundell aktiverade sig inom elrullstolsfotboll då hans två pojkar i elrullstol ville börja spela fotboll år 2010. Fem år senare fick deras lag börja spela under namnet FC Inter.

– Det här priset visar väl att vi har gjort något rätt, säger Lundell.

Vad tycker du att det säger om uppskattningen för paraidrott i allmänhet att det här priset nu delas ut på den finlandssvenska idrottsgalan?

– Uppskattningen har blivit större. Det har man märkt de senaste åren. Framför allt inom parafriidrott har finländarna många fina förebilder som Leo-Pekka Tähti, Amanda Kotaja, Henry Manni ... de är fina förebilder för alla finländare, säger han och fortsätter:

– Jag skulle vilja säga att det är många steg som har tagits, men det finns samtidigt en bit kvar. Men vi är på god väg, absolut.

Vilka är då de nästa stegen vi borde ta?

– Helt enkelt fortsätta med att uppmärksamma paraidrott. Som det här priset på den här galan. Så behövs det ju ekonomiska resurser förstås. Fixar vi det är vi på god väg, säger Lundell.

Hoppas att landslagets boom också når elrullstolsfotbollen

Lundell har också belönats tidigare för sina insatser bakom både FC Inter och Finlands landslag i elrullstolsfotboll. På Captains Ball 2017 valdes han till årets gräsrotstränare.

Finlands herrlandslag i fotboll uppmärksammades i sin tur också under den finlandssvenska idrottsgalan då Tim Sparv fick bragdmedaljen. Eller som hans pappa Tor påpekade i samband med prisutdelningen: det var hela laget som fick medaljen.

Lundell hoppas i sin tur att den fotbollsboom som landslaget skapade också leder till en större uppskattning för just elrullstolsfotboll.

– Just nu är vi något av ett nummer två bakom rullstolsinnebandy, som har varit den populärare grenen. Men vår gren växer hela tiden. Det är nya lag på kommande in i FM-ligan och det känns som att det finns ett intresse. Och det behövs, säger han.

Ewa, Alex, Aaron och Erik Lundell.
Familjen Lundell (arkivbild). Ewa, Alex, Aaron och Erik Lundell. Bild: Yle/Janne Isaksson Powerchair Football,ewa lundell

I familjen Khalili är också pappan Feridon stolt över sin son.

– Vi är väldigt glada för hans skull. Allt vi vill är att han ska kvala in till Tokyo. Vi stöder honom så bra vi kan, säger han.

Drömmen: Tokyo

Också Feridon Khalili skriver under Lundells analys. Den finlandssvenska idrottsgalan var ett tecken på att paraidrott på riktigt uppskattas inom den finländska idrottsfamiljen.

– Intresset har bara blivit större och större. För mig är det här priset ett bevis på att Naders insatser uppskattas, säger han

För Khalili är alltså det stora målet just nu att kvala in till de paralympiska spelen i Tokyo senare i år. För att göra det måste han kapa tre sekunder av sitt personbästa.

Tror du att det här priset ger dig mer motivation att lyckas med det?

– Jo, konstaterar han kortfattat med ett brett leende på läpparna.

Läs också