Hoppa till huvudinnehåll

Pappersmaskinerna hotar stanna – förhandlingarna inom branschen pågår in i det sista

UPM:s pappersmaskin vid fabriken i Kymi.
Pappersmaskinerna kan stanna på måndag. UPM:s pappersmaskin vid fabriken i Kymi. Bild: Mårten Lampén / Yle UPM,paper mill,industri,massa- och pappersindustri,pappersmaskiner

På söndag eftermiddag fortsätter medlingen i tvisten mellan Pappersförbundet och arbetsgivaren Skogsindustrin, uppger riksförlikningsmannen Vuokko Piekkala på Twitter.

Parterna träffades senast på fredag kväll. De har träffats närmare 40 gånger utan att nå avtal.

Pappersförbundet hotar med strejk som skulle börja på måndag morgon – det betyder i så fall att pappersmaskinerna stannar.

Industrifackets aviserade strejk inom den mekaniska skogsindustrin inleds också på måndag. Strejken som omfattar drygt 6 000 anställda vid sågar och fanerfabriker pågår i två veckor.

Förmedlingen i konflikten återupptas på tisdag.

Pro och Teknologiindustrin förhandlar på lördag

Förhandlingarna om ett kollektivavtal mellan arbetsgivaren Teknologiindustrin och tjänstemannafacket Pro fortsätter i dag. Strejken som hade aviserats till måndag har flyttats framåt med två veckor.

Om det blir strejk går förmän och sakkunniga inom teknologibranschen i strejk den 10 februari. Pro hade ursprungligen varslat om strejk vid 60 teknologiföretag från och med den 27 januari.

Teknologiindustrins medlemsföretag meddelade efter strejkvarslet att de tills vidare slutar samla in fackförbundet Pros medlemsavgifter. Motiveringen är att medlemsavgifterna delvis skulle finansiera den hotande arbetskonflikten.

Strejken flyttades framåt av arbetsminister Tuula Haatainen (SDP) för att ge parterna tilläggstid att förhandlingsvägen försöka lösa tvisten om kollektivavtal.

Det är konkurrenskraftsavtalets 24 extratimmar som är den största tvistefrågan.

Inom exportindustrin slopades extratimmarna då Teknologiindustrin nådde en förhandlingslösning med Industriförbundet.

STT