Hoppa till huvudinnehåll

President Trumps advokater inledde sitt försvar – beskyllde demokraterna för politisk process

Trumps rådgivare Pat Cipollone och hans personliga advokat Jay Sekulow anländer till kongressen den 22 januari 2020.
Trumps rådgivare Pat Cipollone och hans personliga advokat Jay Sekulow anländer till kongressen den 22 januari 2020. Trumps rådgivare Pat Cipollone och hans personliga advokat Jay Sekulow anländer till kongressen den 22 januari 2020. Bild: AFP / Lehtikuva riksrätt,USA:s senat,USA

President Donald Trumps advokater började på lördagen lägga fram sina argument till förmån för presidenten vid riksrättsrättegången mot honom i senaten i dag.

Advokaterna framhöll bland annat att demokraterna försöker omkullkasta valresultatet 2016 och att utredningarna om Trumps förehavanden i fråga om Ukraina varit politiskt motiverade.

Advokaterna inledde sin argumentation under en två timmar lång session på lördagen och de fortsätter på måndag.

De försöker tillbakavisa åtalspunkterna enligt vilka presidenten missbrukade sin maktställning då han bad Ukraina utreda sin politiska rival Joe Biden och sedan förhindrade kongressens försök att utreda frågan.

Trumps advokater sade också att det skulle vara ett farligt prejudikat att avsätta presidenten under ett valår. Enligt Trumps rådgivare Pat Cipollone borde väljarna få ta ställning till Trump i valet den 3 november i år. Cipollone leder Trumps försvarsteam.

Demokraterna tillbakavisade Cipollones argument om att åtala en president under ett valår. Adam Schiff skrev på Twitter bland annat att försvaret inte försökte ifrågasätta uppgifterna om Trumps handlande utan att de försöker avleda uppmärksamheten och förvränga sanningen.

Det verkar sannolikt att Trump kommer att frias i och med att republikanerna har en majoritet i senaten och två tredjedelars majoritet krävs för en fällande dom.

Demokraterna lade fram argumenten för en fällande dom under de tre föregående dagarna. De varnade att Trump kommer att fortsätta att missbruka sin maktställning om kongressen inte avlägsnar honom från Vita huset.

Källor: AP, Reuters