Hoppa till huvudinnehåll

Tim Sparv fick bragdmedaljen efter rekordjämn omröstning: ”Mitt 2019 var helt fantastiskt”

Tim Sparv firar.
Tim Sparv. Tim Sparv firar. Bild: Yle/ Tomi Hänninen Tim Sparv,Finlands herrlandslag i fotboll

Tim Sparv får bragdmedaljen 2019. Fotbollsherrarnas lagkapten fick priset på den finlandssvenska idrottsgalan på lördagen. Ungdomspriset och Årets förening gick i sin tur till Vasa.

Det var en högklassig trio som gjorde upp om bragdmedaljen i år.

Tim Sparv var lagkapten för det fotbollslandslag som tog sig till sitt första herr-EM, Kevin Lankinen var förstemålvakt då Lejonen mirakulöst vann VM-guld i ishockey i Bratislava och Linda Sällström blev i fjol den främsta målskytten i damlandslaget i fotboll.

Trots att Sparv själv genast offentliggjorde att han tänker rösta på VM-guldhjälten Lankinen har publiken röstat fram Oravaissonen till årets bragdmedaljörm, om än med rekordliten marginal.

Sparv vann priset med mindre än en procents marginal ner till tvåan.

– Mitt 2019 var helt fantastiskt, först vann vi cupguld med FC Midtjylland och sedan kvalificerade vi oss till EM med landslaget. Det är ett år som jag kommer att komma ihåg då jag är 80 och sitter i gungstolen.

– Jag känner mig stolt då jag ser vilka idrottare som fått det här priset tidigare. Tusen tack för denna utmärkelse. säger Sparv i en videohälsning.

Tio senaste vinnarna av bragdmedaljen

2018: Nico Rönnberg (handboll)
2017: Fredrik Smulter (styrkelyft)
2016: IFK Mariehamn (fotboll)
2015: David Söderberg (friidrott)
2014: Leo Komarov (ishockey)
2013: Mårten Boström (orientering)
2012: Silja Racing Team (segling)
2011: Staffan Tunis (skidorientering)
2010: Sandra Eriksson (friidrott)
2009: Fredrik Smulter (styrkelyft)

På plats i Finlandiahuset för att ta emot priset var Sparv pappa Tor.

– Jag är också stolt men jag vill påminna om att fotboll är en lagsport. Det är inte bara Tim som har vunnit det här priset utan också hans lagkamrater, säger han.

Tor Sparv.
Tor Sparv tog emot priset. Tor Sparv. Bild: Yle / Mattias Simonsen Tor Sparv

Vasa putsade bordet

Första platsen i ungdomsprisomröstningen gick till Vasa simsällskaps Nader Khalili. Parasimmaren Khalili har skördat framgång i IPC S14-klassen, där han innehar ett flertal finska rekord. Dessutom är han mångfaldig EM- och FM-medaljör.

– Det bästa med simningen är att tävla, sa Khalili i samband med prisutdelningen.

Längdskidåkaren Alexander Ståhlberg och spjutkastaren Vivian Suominen delade på andra platsen. Khalili belönas med ett stipendium på 2000 euro medan Ståhlberg och Suominen får 1000 euro var.

Vasaseger blev det också i omröstningen för Årets förening. Där gick priset till Vasa IS, inte minst för föreningens jobb med mångfald och mångsidighet.

– VIS stöder alla som vill vara med och satsa. Det är ingen skillnad på språk eller kultur. Vi har bredd och topp, och vi har roligt tillsammans, sa friidrottaren Lycke Karlsson.

Friidrottstränaren Taisto Olenius valdes till årets tränare. Den tidigare mångkamparen har bland annat tidigare tränat Mikael Ylöstalo, Mikko Komi och Stefan Mickos. Som bäst hör Eljas Aalto till Olenius adepter.

– Det här är en överraskning. Jag har varit tränare i över 50 år och det här är som att kröna karriären. Jag vill vara en tränare som lyssnar och pratar med idrottarna, sa Olenius då han tog emot sitt pris.

Taisto Olenius får pris på finlandssvenska idrottsgalan 2020.
Taisto Olenius valdes till årets tränare. Taisto Olenius får pris på finlandssvenska idrottsgalan 2020. Bild: Yle / Mattias Simonsen pris (belöning),taisto olenius

Samtliga pristagare och motiveringar:

Bragdmedaljen

Tim Sparv

Tim Sparv spelar till vardags i danska FC Midtjylland och fungerade som lagkapten när Finlands fotbollsherrar avancerade till slutspel i fotbolls-EM 2020. Tim gjorde debut i landslaget för ca 10 år sedan, och har burit kaptensbandet i landslaget sedan 2015, samma år som han utnämndes till årets fotbollspelare i Finland.

Tim leder med exempel. ”Stående ovationer, gåshud och glansiga ögon för Tim Sparv – första kaptenen som förde Finland till slutspel och sist av alla ur omklädningsrummet efteråt”.

Ungdomspriset - första plats

Nader Khalili
Vasa simsällskap

Nader har sammanlagt 62 FM-medaljer, varav 26 guldmedaljer, i parasimning både från kort- och långbanetävlingar 2016-19. Dessutom en rad medaljer från EM, bl.a. guld på 100 m fjäril 2017 och 100 m ryggsim 2019. Han innehar hela 33 finländska rekord i parasimning klass S14 (SB14, SM14). 2019 simmade han nytt världsrekord på hemmaplan på 1500 m frisim på tiden 17:35:34.

Nader dominerar i IPC S14-klassen. Han har förbättrat många finländska IPC-rekord enormt. Han simmar i ungdomarnas och vuxnas paralandslag och är med i Team Tokyo, dvs. siktet är inställt på att delta i Paralympiska spelen i Tokyo sommaren 2020.

Ungdomspriset - delad andra plats

Vivian Suominen
HIFK

Vivian Suominen placerade sig på en andra plats vid EYOF tävlingarna (europeiska ungdoms-OS) i Azerbaijan med resultatet 56,24. Hennes personbästa 57,98 är SFI-rekord i D17 och ledande resultat i Finland 2019. Hon knep även SFI-mästerskapstiteln sommaren 2019 och en fjärdeplatsen i FM. Vivian är en av landets stora framtidshopp inom spjukastningen, en av Finlands mest uppskattade friidrottsgrenar.

Alexander Ståhlberg
Norrvalla Ski Team

Senaste säsong resulterade för Alexander i fyra individuella FM-guld i 17-årsklassen och ett FM-silver i stafett i 18-årsklassen. Alexander blev även uttagen att representera Finland i 18-årsklassen i både Nordiska mästerskapen i Otepää och EYOF (europiska ungdoms-OS) i Sarajevo. I Nordiska mästerskapen vann han silver på 10 km fri stil och var även med om att vinna stafettsilver. Alexander är en av de mest lovande skidtalangerna i Finland för tillfället.

Årets tränare

Taisto Olenius

”Ringarna på vattnet”, något vi ser hela tiden inom friidrotten. Taisto har en lång karriär bakom sig som tränare och är ännu idag aktiv med t.ex finska mästaren på 400 m Eljas Aalto som adept. Taisto var själv mångkampare, som senare tränade bl.a. Mikael Ylöstalo, Mikko Komi och Staffan Mickos.

Taistos engagemang och styrka som tränare syns i att hans f.d. adepter nu är framgångsrika tränare vars adepter tar många FM medaljer. Det blir som ringar på vattnet hela tiden – Framgång föder framgång. Med sitt lugna och inspirerande och ännu väldigt nyfikna sätt, är han en ung 75-åring som alltid är beredd att lära sig något nytt och en förebild för livslångt lärande.

Årets förening

Vasa Idrottssällskap

Vasa Idrottssällskap (VIS) är en idrottsförening som aktivt arbetar för att alla skall ha möjlighet till idrott på samma villkor. Verksamheten bygger på mångfald och mångsidighet. Till föreningen är alla välkomna oberoende av bostadsort, språk, kön, etnisk bakgrund eller sexuell orientering.

I samband med att många flyktingar kom till Finland 2015 började VIS aktivt arbeta för att ungdomar med flyktingbakgrund ska ha möjlighet att börja idrotta i föreningen. Det är viktigt för föreningen att alla ungdomar kan delta på samma villkor och därför har även träningskläder och –skor införskaffats till de ungdomar som inte själva har möjlighet att köpa dem.

Träningen och engagemanget bland tränarna gör tröskeln lägre för ungdomar med olika bakgrund att träffas och umgås. Det huvudsakliga träningsspråket i grupperna är svenska men under de senaste åren har det dessutom pratats åtminstone finska, engelska, teckenspråk, holländska, franska, arabiska, somaliska, swahili, kurdiska, persiska samt olika dialekter.

Vasa IS får pris på finlandssvenska idrottsgalan 2020.
Representanter från Vasa IS tar emot priset. Vasa IS får pris på finlandssvenska idrottsgalan 2020. Bild: Yle / Mattias Simonsen

Årets Skola i rörelse

Åshöjdens grundskola, Helsingfors

Åshöjdens grundskola är en enhetlig grundskola för klasserna 1-9. Skolan betonar bland annat glädje, nyfikenhet och tolerans för sina över 300 elever. Skolans motto är “att ge eleverna rötter och vingar”. Skolan förknippas med musik samt samhällsämnen och har en stark betoning på fysisk aktivitet. Den här Helsingforsskolan har aktivt tagit sin närmiljö i bruk för att minska stillasittandet.

Edvin Wide-priset

Nathalie Blomqvist

IK Falkens Nathalie Blomqvist har haft en strålande säsong. Nathalie putsade sina rekord på såväl 3000 meter, 1500 meter, som 800 meter. Hon var två hundradelar från medalj i U20-EM i Borås. Nathalie vann FM-silver på 800 meter och FM-brons på 1500 meter. Dessutom tog hon tre guld på junior-FM nivå. Säsongen avslutades med terräng-EM i Lissabon.

Blomqvist studerar för fjärde året i Vörå idrottsgymnasium. Nathalie är en av åtta unga idrottsutövare som blivit valda till friidrottsförbundets nya supertalanggrupp.

Nästa säsong är ungdoms-VM i Kenya hennes huvudmål.

Nathalie Blomqvist på finlandssvenska idrottsgalan 2020.
Nathalie Blomqvist. Nathalie Blomqvist på finlandssvenska idrottsgalan 2020. Bild: Yle / Mattias Simonsen

Tre Smeders idrottsstipendium

Sonja Fredriksson

Sonja Fredriksson, lagledare och gymnast i TeamGym-laget som tog FM-guld och deltog i NM. Sonja har alltid tränat i och tävlat för HGK; först som redskapsgymnast, sedan som TeamGym-gymnast och tränare.

Teo Takala

Teo Takala är en lovande spjutkastare som för tillfället studerar fysioterapi på Arcada. Han var fyra i Universiaden 2019 samt tog FM brons i Kalevaspelen.

Barnens By-priset

Erik Lundell

Erik Lundell, pappa till två pojkar i el-rullstol som spelar el-rullstolsfotboll, har varit en av de drivande krafterna för att starta idrottsgrenen el-rullstolsfotboll i Finland.

Det har naturligt blivit hela familjens intresse, pojkarna spelar, Erik fungerar som tränare/lagledare för FC Inter Powerchairs lag i Åbo, men också som grenens kontaktperson för Finland och Eriks fru fungerar som informatör både för det egna laget samt inom grenens Europeiska förbund.

Läs också