Hoppa till huvudinnehåll

”Vilken katastrof” – mardrömsinsats på skjutvallen förstörde Finlands chanser i mixstafetten

Olli Hiidensalo ligger på skjutvallen
Olli Hiidensalo hade en tung dag på vallen. Olli Hiidensalo ligger på skjutvallen Bild: EPA-EFE/KIMMO BRANDT skidskytte,Olli Hiidensalo

Finland var aldrig i närheten av att nå en framskjuten placering i mixstafetten i Pokljuka. Skyttet fungerade inte alls för Olli Hiidensalo och loppet var kört redan efter två etapper.

Det fanns förhoppningar om en bra placering för Finlands lag i dagens mixstafett. Finland ställde upp med bästa tänkbara lag och damerna hade de längre etapperna.

Förra säsongen slutade Finland femma i en mixstafett och i VM blev det en tiondeplats för laget, men i dag var man långt från en liknande placering.

Finlands chanser försvann redan på den andra etappen. Olli Hiidensalo hade en svår dag på skjutvallen och drog på sig tre straffrundor i det liggande skyttet.

– Vilken katastrof, vilket uselt skytte av Olli Hiidensalo. Det fungerar överhuvudtaget inte. Med tanke på VM är det väldigt oroväckande. Det är nog Hiidensalo man räknar med i mixstafetten, sa Yle Sportens kommentator Magnus Eklöv om insatsen.

Finland låg på tionde plats då Hiidensalo gick ut på sin etapp men när han växlade över till Mari Eder hade laget rasat till en 23:e plats.

Eder var tvungen att använda en reservpatron på sin etapp men lyfte upp Finland till 18:e plats.

Kaisa Mäkäräinen använde tre reservpatroner men var snabbast av alla på ankaretappen och förde Finland i mål på 14:e plats. Totalt blev det tre straffrundor och femton reservpatroner för det finländska laget.

Frankrike med laget Quentin Fillon Maillet, Simon Destieux, Justine Braisaz och Julia Simon tog en överlägsen seger. Laget vann med 40 sekunder före Norge.

Resultat, mixstafett:

1. Frankrike 1.17.53,3 (0+8)
2. Norge +40,6 (0+4)
3. Tyskland +1.01,4 (0+5)
4. Ryssland +1.24,8 (0+7)
5. Sverige +1.34.1 (0+6)
------------------
14. Finland +4.25,3 (3+15)

Läs också