Hoppa till huvudinnehåll

Emmi Peltonen lycklig över att ha behållit sin placering – ryska tonåringar fullständigt överlägsna: "Jag tänker inte ens på att jag tävlar mot dem"

Emmi Peltonen tävlar i konståknings-EM i Graz.
Emmi Peltonen tävlar i konståknings-EM i Graz. Emmi Peltonen tävlar i konståknings-EM i Graz. Bild: EPA-EFE/TATYANA ZENKOVICH/AOP Emmi Peltonen

Efter EM i konståkning i österrikiska Graz var de båda finländska damerna nöjda. Emmi Peltonen var femma efter fredagens kortprogram och lyckades behålla sin plats, medan 17-åriga Linnea Ceder avancerade från 15:e till en imponerande tolfte plats under lördagens friprogram.

Emmi Peltonen lyckades under lördagen alltså behålla sin femte plats. Det trots att hon inte fick den start som hon önskade.

Hennes ögelhopp i inledningen resulterade i ett fall. Hon var sjua i lördagens friprogram, men tappade trots det ingen placering i sammandraget, utan slutade femma totalt.

– Jag är belåten och lycklig över att jag lyckades behålla min placering. Jag ville njuta av åkningen och det gjorde jag också. Jag åkte på en liten svacka, och lyckades inte direkt ta mig tillbaka, men mot slutet åkte jag igen bra, sa Peltonen i förbundets pressmeddelande.

Ceder avancerade

17-åriga Linnea Ceder låg på 15:e plats efter fredagens kortprogram. Hon var tolva på lördagen och slutade även tolva totalt. Ceder var riktigt belåten efter tävlingen.

– Jag litade även idag på mig själv. Jag visste att jag kan hoppen som ingår i mitt program. Men jag kunde inte vänta mig ett så här bra resultat, sa Ceder enligt förbundet.

Linnea Ceder överraskade i EM.
Linnea Ceder överraskade i EM. Linnea Ceder överraskade i EM. Bild: Rex Features/All Over Press Linnea Ceder

Unga medaljörer

Det var Ryssland som dominerade tävlingen och en ung rysk trio vann i överlägsen stil. Alena Kostornaja (16 år) var etta, Anna Sjtjerbakova (15 år) tvåa och Aleksandra Trusova (15 år) trea.

Emmi Peltonen lyfte på hatten i Yles intervju.

– Välförtjänta segrare och medaljörer, konstaterade 20-åringen.

– Jag tänker inte ens på att jag tävlar mot dem. Jag har mina egna grejer. Jag vet att de är unga, som gör sina egna grejer, vilket är fint. Vad de gör är läckert men jag försöker tävla mot de övriga damerna.

Resultat:

1. Alena Kostornaja (RUS) 240,81
2. Anna Sjtjerbakova (RUS) 237,76
3. Aleksandra Trusova (RUS) 225,34
4. Alexia Paganini (SUI) 192,88
5. Emmi Peltonen (FIN) 181,79
6. Ekaterina Ryabova (AZE) 181,49
7. Eva Lotta Kiibus (EST) 181,24
8. Alessia Tornaghi (ITA) 172,17

12. Linnea Ceder (FIN) 166,16