Hoppa till huvudinnehåll

HIFK:s Lotta Kemppinen under VM-gränsen på 60 meter med nytt personbästa: ”Trodde inte det här om säsongens första lopp”

Lotta Kemppinen
Lotta Kemppinen. Lotta Kemppinen Bild: SUL / Anssi Mäkinen Lotta Kemppinen

Lotta Kemppinen är klar för inomhus-VM i Nanjing. Det efter att ha klockat in 7,28 på 60 meter i Helsingfors på söndagen. Salla Sipponen och Wilma Murto klarade i sin tur gränsen till friidrotts-EM i Paris.

Säsongens första inomhustävling. Kanske inte läge att skruva upp förväntningarna – ens då man talar om den regerande finska mästaren på 100 meter?

Fel svar.

Lotta Kemppinen klockade in 7,28 redan i heaten och underskred samtidigt VM-gränsen till inomhus-VM i Nanjing med två hundradelssekunder.

– Träningarna har gått väldigt bra, så jag kunde vänta mig en tid under 7,40. Men det var nog en överraskning att komma under 7,30. Jag trodde verkligen inte det här om säsongens första lopp, säger Kemppinen efteråt på friidrottsförbundets sajt.

Tiden är inte bara personbästa för HIFK-talangen utan också den sjunde bästa någonsin i Finland på 60 meter. Senast någon löpt sträckan snabbare är 2013, då Hanna-Maari Latvala noterades för 7,25 inomhus.

Kemppinen tog också hand om segern i finalen. Tvåa blev klubbkamraten Matilda Bogdanoff, som klockade in 7,49 – också det ett personligt rekord.

– Det hjälpte att ha andra löpare där bredvid mig, säger Bogdanoff om insatsen.

Dubbla EM-biljetter

Wilma Murto och Salla Sipponen såg i sin tur till att på sina håll klara gränserna i stavhopp och diskus till friidrotts-EM i Paris i augusti.

För Murtos del resulterade en inomhustävling i Stockholm i resultatet 447 som är hennes bästa notering sedan januari 2019.

– Dessutom med bara tolv stegs ansats. Nu ser det ut som att jag kan gå upp till 14 steg ännu under inomhussäsongen, men jag vill ta det säkra före det osäkra med tanke på baklåret, påpekar Murto själv i ett pressmeddelande.

Wilma Murto hoppar stav, EM 2018.
Wilma Murto. Wilma Murto hoppar stav, EM 2018. Bild: EPA-EFE/All Over Press Wilma Murto

Salla Sipponen förbättrade själv sitt inomhus-PB till 57,21 i Tammerfors och klarade samtidigt EM-gränsen med 21 centimeter.

– En jämn serie, men min teknik var jättedålig. Som tur var fanns det kraft bakom kastet, analyserar Sipponen själv.