Hoppa till huvudinnehåll

HRT utreder möjligheterna att införa enzonsbiljett – politiskt tryck efter missnöje med dyra biljetter för korta resor

Matkustajia nousemassa metron kyytiin
Metron går genom flera olika zoner. Matkustajia nousemassa metron kyytiin Bild: Henrietta Hassinen / Yle metro ,Helsingfors metro,metrostationer,Västmetron,Matinkylä metro station,Helsingforsregionens trafik,kollektivtrafik,Helsingforsområde kollektivtrafik,passagerare,Esbo,Helsingfors,rusningstrafik,Rusningstrafik,pensionärer,åldringar,pension,pensionsålder,pensionssystem,Pensionsskyddscentralen ,pensionsfonder,pensionspolitik,pensionsavgifter

Helsingforsregionens trafik HRT utreder möjligheterna att införa färdbiljetter för en enda region i huvudstadstrafiken. Bolaget håller på att se över behovet av en enzonsbiljett och räkna ut vilka följder en sådan förändring får rent ekonomiskt.

Initiativet för enzonsbiljetter för korta resor kommer från stadsmiljönämnden. Nämnden bad tidigare i veckan HRT att utreda frågan om till vilket pris det vore möjligt att införa enzonsbiljetter.

Nämnden vill också veta hur en dylik förändring skulle påverka de övriga biljettpriserna.

Priset anses orimligt för några hållplatser

Flera Helsingforspolitiker anser att den nuvarande modellen är orimlig för dem som åker några hållplatser inom en enda zon, skriver bland annat Helsingin Sanomat.

Många resenärer, särskilt de som rör sig endast i innerstadszonen A, har i sin respons till HRT och politikerna meddelat att de helt slutat åka kollektivt på grund av det höga priset.

Initiativet ska behandlas av stadsstyrelsen och stadsfullmäktige. Men beslutet fattas av HRT, och även de andra kommunerna vars trafik HRT sköter ska få säga sitt om saken.

De billiga spårvagnsbiljetterna försvann

HRT införde det nya zonsystemet i slutet av april 2019. Zonsystemet omfattar fyra zoner.

Den billigaste biljetten i kollektivtrafiken i Helsingforsregionen kostar nu 2,80 euro. Tidigare kunde man köpa en spårvagnsbiljett för 1,70 euro, vilket betyder att den procentuella höjningen är stor.

För 2,80 får man åka i två zoner, i AB och BC i 80 minuters tid. Om man vill åka i zonerna CD kostar det 3,20 euro. Endast i D-zonen kan man köpa en biljett som gäller endast inom en zon, men även den kostar 2,80.

Om man köper en biljett som gäller i alla fyra zoner kostar den 5,70.

Om enzonsbiljetter införs kommer de att gälla i A, B och C, skriver Helsingin Uutiset.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen