Hoppa till huvudinnehåll

Kinesiskt reseförbud får följder också här - mest drabbas turismföretagare i Lappland

Renar drar slädar genom snörigt landskap.
Turismen i Lappland kan bli lidande av det kinesiska reseförbudet. Renar drar slädar genom snörigt landskap. Bild: EPA/SEPPO SIRKKA ren,samer

De reserestriktioner som Kina har utfärdat med anledning av det nya coronaviruset får följder också för finländska företagare. Kina beslöt i dag att förbjuda gruppresor utomlands. Sedan i fredags gäller förbudet även gruppresor inom Kina.

Kinesiska turistgrupper började omedelbart efter förbudet avboka resor till Lappland. En del resenärer har senarelagt sina resor.

Det kinesiska nyåret är den livligaste resesäsongen för invånarna och det är ännu oklart exakt hur stora kundgrupper det är som nu faller bort.

Fler och fler kineser har kommit till Finland

De kinesiska turisternas betydelse har ökat många år i följd, och de utgör nu den femte största turistgruppen i Finland. Lappland är de kinesiska resenärernas favoritdestination i Finland.

Antti Pietikäisen valokuva miehestä ahkiolla.
Många kineser vill se norrsken. Antti Pietikäisen valokuva miehestä ahkiolla. Bild: Antti Pietikäinen norrsken

Då kineserna är här använder de mycket mera pengar än andra turistgrupper.

- Kinesiska turister använder 1 200 euro per person under en resa i Finland, säger direktör Timo Vuori på Centralhandelskammaren.

Företag som satsat på just kinesiska grupper drabbas först

Ur företagarnas synvinkel beror årets resultat också på hur väl de lyckas sälja de avbokade resorna till andra målgrupper. Läget väntas klarna under de närmaste dagarna.

- Vi har några avbokningar, men vi måste vänta och se vad som händer. Sammanlagt har vi 2 000 kinesiska gäster nästa månad, säger Ari Vuorentausta som är vd för Laplandhotels.

Skidbacke i Ylläs
Flera skidcenter ligger nära flygplatsen i Kittilä. Skidbacke i Ylläs Bild: All Over Press skidbackar,längdskidåkning,slalom,Ylläs,Lappland,snö,skida

Det är mindre företag som är nischade på kinesiska turistgrupper som drabbas först.

– Vi har flera avbokningar. I princip har alla grupper som skulle komma nästa vecka avbokat, säger Na Ma som driver Kielo travels som fokuserar på kundgrupper från Kina och Asien.

Centralhandelskammaren säger till Svenska Yle att kinesiska gruppers bortfall i vilket fall som helst kommer att synas som ett minusresultat för i år.

- Jag tror att man under det här året och vintern kommer att se negativa resultat inom turismbranschen, säger Vuori.

Kineserna står för närvarande för drygt fem procent av alla utlänningars hotellövernattningar i Finland.