Hoppa till huvudinnehåll

Kobe Bryant död i helikopterkrasch – dottern Gianna också ett av offren

Kobe Bryant.
Kobe Bryant blev 41 år gammal. Kobe Bryant. Bild: 2014 Getty Images Basket,kobe bryant

Basketlegendaren Kobe Bryant är död. Bryant dog i samband med en helikopterolycka i Kalifornien på söndagen. Olyckan bekräftas av polisen i Calabasas.

Bryant ska ha färdats i sin privata helikopter när den fattade eld och kraschade mot marken i Calabasas i södra Kalifornien. Polisen bekräftar att nio personer dött i olyckan.

Sjukvårdspersonal larmades till platsen men ingen ska ha överlevt olyckan. Orsaken till olyckan är fortfarande oklar.

TMZ som var först med nyheten rapporterar att Bryant ofta använde sin helikopter när han reste.

Kobe Bryant blev 41 år gammal. Bryants 13-åriga dotter är en av de omkomna. Los Angeles borgmästare Eric Garcetti bekräftar saken för nyhetsbyrån AFP.

Bland de omkomna har också tränaren John Altobelli bekräftats död. Han var tränare för Orange Coast College:s (OCC) basketlag.

Legendarisk basketspelare uppmärksammas av många

Kobe Bryant är en av baskethistoriens största spelare. Han tillhörde Los Angeles Lakers under hela sin karriär och vann fem NBA-titlar. Han har också vunnit två OS-guld med USA:s landslag.

Nyheten om Bryants bortgång har berört många. Flera kändisar, lagkamrater och idrottare minns Bryant. Han uppmärksammades också på Grammygalan under söndagen av flera. Hans speltröjor lystes också upp på väggen.

USA:s tidigare president Barack Obama är en av de som minns Bryant på Twitter. Tweeten har gillats av över 3 miljoner personer.

– Kobe var en legend på planen. Att förlora Gianna [dottern] är ännu mer hjärtskärande för oss som föräldrar. Jag och Michelle skickar kärlek och böner till Vanessa och hela Bryants familj på en otänkbar dag.

Också president Donald Trump skriver om Bryant på Twitter.

Basketspelaren Stephen Curry från laget Golden State Warriors ändrade sin layout på Twitter i och med nyheten. Han ändrade sin profilbild och omslagsbild till bilder på honom och Bryant.

Madison Square Garden lystes upp i Lakers färger – lila och gult – under söndagen.

Fotbollslegenden Lionel Messi är en annan av de stora idrottsstjärnor som kommer ihåg Bryant.

– Jag finner inga ord. All min kärlek går till Kobes familj och vänner. Det var ett nöje att träffa dig och dela goda stunder tillsammans. Du var ett geni som många andra, skriver han på Instagram.

Öppna Instagram-inlägget

20 säsonger i Lakers

Bryant draftades som trettonde spelare av Charlotte Hornets 1996 men trejdades till Los Angeles Lakers. I Lakers spelade Bryant 20 säsonger innan han avslutade karriären 2016.

Kobe Bryant gjorde 33 643 poäng under sin NAB-karriär. Det är den fjärde bästa noteringen genom tiderna i ligan.

Bryant bar nummer 8 och 24 under sin karriär i Lakers och när han lade av valde klubben att pensionera numren.

Efter den aktiva karriären har Bryant investerat i ett flertal företag och även skrivit manuset till kortfilmen ”Dear Basketball” som belönades med en Oscar 2018.