Hoppa till huvudinnehåll

Nytt finländskt magplask i världscupssprinten – Iivo Niskanen uppgiven: ”Kändes onormalt, benen blev till sten”

Iivo Niskanen.
Iivo Niskanen i farten. Iivo Niskanen. Bild: Lehtikuva Iivo Niskanen

Åtta finländare i kvartsfinal. Noll av dem avancerade. Världscupssprinten på den kommande VM-orten Obertsdorf blev ytterligare en misslyckad tävling för den blåvita längdåkningseliten. Närmast att avancera var Anne Kyllönen.

– Jag kan inte förklara vad som gick snett.

Såväl Krista Pärmäkoski, Iivo Niskanen som Ristomatti Hakola hade svårt att sätta fingret på vad som egentligen hände på söndagen.

Pärmäkoski slutade femma i sitt heat – två och en halv sekund från en lucky loser-biljett.

Niskanen såg ut att verkligen ge sitt allt, men kroknade totalt och kom i mål lika mycket efter täten.

Hakola, kvalåtta i herrtävlingen, såg ut att halka efter i den tunga uppförsbacken. Efter att ha lagt i spurtväxeln i det sista motlutet föll han omkull uppe på krönet.

– Det är mer sällan som man faller på näsan, konstaterar han för Yle efteråt utan att kunna förklara varför det gick så.

Iivo Niskanen är snäppet mer pessimistisk.

– Skidan var lysande. Till en början kändes allt som det borde. Men sedan kom väggen bara emot. Jag vet inte var det var, men jag kände mig onormal. Benen blev till sten. Då blir det svårt att få något ur kroppen, säger han.

Problemen torde ändå inte hindra honom från att delta på FM i Vörå om en vecka.

– Men i sprinten tävlar jag garanterat inte, slår han fast.

Skiathlonen kändes i benen, medger Pärmäkoski – Kyllönen nöjd med farten

Sprintbanan i Oberstdorf, VM-orten nästa år, var oerhört tung. Bland annat bjöd banan en ytterst tung uppförsbacke, som Yle Sportens kommentator Chriso Vuojärvi konstaterade att ”sannerligen skiljer agnarna från vetet”.

Att åka upp för den – kombinerat med att ha kört en skiathlon dagen innan – kan ha varit boven i dramat, tror Krista Pärmäkoski.

– Det kändes nog i benen. Jag är dessutom inte någon vän av morgonkval, som stod på programmet i dag. Men det är samma program för alla och man måste bara klara av att göra det bästa av det. Det hör till, säger hon.

Krista Pärmäkoski efter ett lopp.
Krista Pärmäkoski. Krista Pärmäkoski efter ett lopp. Bild: imago images/Bildbyran/ All Over Press Krista Pärmäkoski

Anne Kyllönen och Lauri Vuorinen stod för de främsta blåvita insatserna på söndagen. Vuorinen slutade trea i sitt heat och var bara fyra tiondelssekunder från att ta sig förbi Gleb Retivych för en plats i semifinalerna.

Kyllönen var likaså trea i sin kvartsfinal – och hon slutade 13:e med 19 hundradels sekunders marginal till en plats bland de tolv främsta.

– Det måste man ändå vara nöjd med. Visst grämer det att det rör sig om hundradelssekunder igen, så det känns bra med en vecka i hemlandet nu. Det ger mig tid att försöka hitta på något. Nu har jag ändå etablerat mig som en åkare som är nära semifinal. Men jag vill ta nästa steg, säger hon.

Klæbo visade att han fortfarande kan

I damtävlingen gick segern till Natalja Neprjajeva, medan Johannes Høsflot Klæbo kom i mål som etta i herrarnas final.

Norrmannen som misslyckades totalt i lördagens skiathlon fick sanerligen sin revansch då han knep segern med två sekunders marginal ner till landsmännen Pål Golberg och Erik Valnes.

– Ja vad ska man säga ... en uppvisning, konstaterar kommentator Vuojärvi.

Neprjajeva fick däremot kämpa rejält mot framför allt Anamarija Lampic, men ryskan var starkare på upploppet.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport