Hoppa till huvudinnehåll

En livskris ledde Jonas till närvårdaryrket: "Vi lockar inte personal med att säga att det är ett kall"

En person håller upp en skylt med bokstäver och ord på, medan en äldre person i rullstol pekar på symbolerna för att kommunicera.
Jonas von Smitten hittade närvårdaryrket efter en livskris. En person håller upp en skylt med bokstäver och ord på, medan en äldre person i rullstol pekar på symbolerna för att kommunicera. Bild: Yle äldreomsorg,närvårdare,Närbild,Jonas von Smitten

Efter att hans mamma insjuknat i alzheimer skolade Jonas von Smitten om sig till närvårdare. Att lära sig mer om minnessjukdomar blev hans sätt att handskas med situationen. Han tror att åldringsvården i Finland överlag är bra, trots den negativa publicitet den ofta får.

När vi träffas ska Jonas von Smitten jobba kväll på äldreboendet i Folkhälsanhuset i Brunakärr. Han har jobbat i branschen sedan 2016, efter att tidigare ha varit industriell formgivare och jobbat mycket utomlands.

Hans mammas sjukdom blev starten för den nya yrkesbanan, och han utbildade sig till närvårdare för att hantera sin egen okunskap om sjukdomen.

- Man kan säga att det var ett slags 50-årskris. Jag har på ett sätt använt det här jobbet som en boxningssäck för att få ut mina känslor genom skolning och att lära mig mera om minnessjukdomar.

En man cyklar längs med en väg och signalerar sväng till vänster med handen.
Jonas cyklar varje dag till jobbet på Folkhälsanhuset i Brunakärr. En man cyklar längs med en väg och signalerar sväng till vänster med handen. närvårdare,Närbild,äldreomsorg

Det var ändå stundtals svårt att jobba med personer som led av samma sjukdom som hans mamma lidit av. Men med mera kunskap blev också det lättare.

I dagsläget trivs han bra med gemenskapen på jobbet.

- Jag trivs med dem jag jobbar med och tycker om kontakten med de äldre och den feedback vi får av dem. Samtidigt så lider det sociala livet en del.

Eftersom äldrevården ska fungera alla dagar i året, 24 timmar om dygnet har vårdarna sällan regelbundna arbetstider. De jobbar ofta kvällar, veckoslut och helgdagar.

Arbetet är fysiskt tungt

von Smitten säger att de negativa sakerna inom äldrevården kommer upp i massmedier oftast när det skett något exceptionellt.

I allmänhet skulle jag säga att äldrevården här i Finland är väldigt bra

- Det är omöjligt att representera hela bilden, men jag är inte orolig för den stora helheten. I allmänhet skulle jag säga att äldrevården här i Finland är väldigt bra.

Under arbetsdagen går mycket av tiden åt till intimvård, jobbet är mycket fysiskt och von Smitten säger att han ofta är fysiskt trött när han kommer hem från jobbet.

Den sociala biten är också viktig, eftersom vårdarna ofta är de människor de äldre träffar mest.

Han tycker också att det är viktigt att inte tala om ett kall inom vården.

- Det behövs vårdare i samhället och varifrån ska vi locka de här människorna? Det är minsann inte genom ett kall. Det är helt enkelt ett jobb som måste skötas.