Hoppa till huvudinnehåll

Ex-rådgivaren John Bolton: Trump frös militära stödet till Ukraina för att pressa fram utredning av rivalen Joe Biden

En man med grått hår, grå mustasch och glasögon, John Bolton, tittar åt sidan och ser allvarlig ut.
John Bolton (bilden) och Donald Trump hade en ansträngd relation under Boltons tid som nationell säkerhetsrådgivare. En man med grått hår, grå mustasch och glasögon, John Bolton, tittar åt sidan och ser allvarlig ut. Bild: AFP / Lehtikuva John Bolton

USA:s president Donald Trump berättade i augusti för sin nationella säkerhetsrådgivare John Bolton att han ville frysa det militära stödet på nästan 400 miljoner dollar till Ukraina ända tills landet offentliggjort att de inleder en utredning av Joe Biden, Trumps politiska rival.

Det rapporterar tidningen New York Times, som fått tillgång till ett opublicerat manuskript av John Boltons kommande bok.

Uppgifterna är anmärkningsvärda, eftersom de berör kärnan av åtalet mot Donald Trump i senatsrättegången som pågår som bäst.

De står också i bjärt konflikt med Trumps påstående om att han aldrig frös det militära stödet med avsikten att lägga press på Ukraina för att få i gång en utredning om Biden och hans familj.

De uppgifter som New York Times tagit del av innehåller också vidare information som kan anses ha relevans för riksrättsutredningen.

Tidningen skriver också, hänvisande till Boltons kommande bok, att utrikesminister Mike Pompeo i privata diskussioner skulle dementerat påståenden om att den tidigare Ukrainaambassadören Marie Yovanovitch skulle ha gjort sig skyldig till korruption.

Det påståendet har framförts av Rudy Giuliani, president Donald Trumps privata advokat.

President Trump avskedade Yovanovitch i maj 2019 efter att hon utsatts för en smutskastningskampanj av Giuliani och presidentens son, Donald Trump Jr.

Bolton lämnade posten som nationell säkerhetsrådgivare i september och har av demokraterna setts som en nyckelperson i riksrättsutredningen mot Trump.

Demokrater: John Boltons version undergräver Trumps försvar

Demokraterna presenterade sitt åtal mot Trump under tre dagar i slutet av förra veckan. De har redan länge krävt att Bolton ska ställa upp som vittne i rättegången.

Bolton och personer som står honom nära har sagt att den tidigare nationella säkerhetsrådgivaren är redo att vittna i rätten om han blir inkallad.

Enligt demokraternas ledare, talmannen Nancy Pelosi och senatens minoritetsledare Chuck Schumer, handlar det om “explosiv information”.

– Det råder inget tvivel om att Boltons version undergräver presidentens försvar, sade demokraterna i ett uttalande.

Chuck Schumer kommenterar också uppgifterna på Twitter.

– Tidningens rapport visar att flera inom Trumpadministrationen kände till fakta och avsiktligt vilseledde kongressen och det amerikanska folket.

Hoppa över Twitterpostning

Ledande republikaner har fram till söndag kväll amerikansk tid inte kommenterat den nya informationen.

Frågan om vittnen kommer att tillåtas i rättegången är fortfarande olöst.

Demokraterna har hela tiden krävt att vittnen tillåts och har nu fått ytterligare vatten på kvarn. Republikanerna har varit njuggt inställda till att kalla in vittnen.

Enligt de regler för rättegången man enats om, kommer frågan om vittnen inte att tas upp förrän bägge sidor gett sina inledningspresentationer och efter att senatorerna tillåtits ställa frågor.

Därefter kommer frågan om vittnen förmodligen att bli föremål för en omröstning.

Republikanerna har majoritet i senaten och därför krävs det att minst fyra republikaner röstar för att vittnen ska tillåtas.

Hittills har vissa republikanska senatorer, till exempel Susan Collins och Mitt Romney, signalerat att de kan tänka sig att rösta för att vittnen kallas in.

Riskrättsutrednignen mot president Trump fortsätter i senaten på måndagen, då presidentens försvar har ordet. Försvaret inledde sin presentation i lördags och har totalt tjugofyra timmar på sig att ge sitt inledningsanförande under tre dagar. De förväntas ändå inte använda hela den reserverade tiden.

Källor: New York Times, AP

Läs också