Hoppa till huvudinnehåll

Kobe Bryants personliga fysiktränare Marko Yrjövuori minns stjärnspelaren och vännen som en grym tävlingsmänniska och kärleksfull familjefar: "Hans döttrar var hans allt"

Marko Yrjövuori och Kobe Bryant.
Marko Yrjövuori var i tolv år ansvarig för Kobe Bryants välmående och fysik. Marko Yrjövuori och Kobe Bryant. Bild: Privat Kobe Bryant,marko yrjövuori

I 20 år spelade basketlegendaren Kobe Bryant för Los Angeles Lakers, under 12 av dem hade han en personlig fysiktränare i Marko Yrjövuori. Nyheten om att Bryant dött i en helikopterolycka var ett hårt slag för honom.

I tolv år arbetade Marko Yrjövuori för Los Angeles Lakers och var ensam ansvarig för Kobe Bryants välmående och höll honom i spelskick.

Under tiden som de arbetade tätt tillsammans blev de också vänner. Till Yle berättar han att han under säsongen i vissa lägen spenderade mera tid med Bryant än med den egna familjen.

– Han var en fin människa och en fin spelare. Basketvärlden miste en stor stjärna. Jag känner honom också som familjefar. Hans döttrar var det största som fanns för honom.

Kobe Bryants 13-åriga dotter, Gianna Bryant, var också ombord helikoptern då den krashade.

Kobe Bryant och dottern Gianna.
Kobe och Gianna Bryant. Kobe Bryant och dottern Gianna. Bild: Larry W. Smith / EPA / All Over Press Kobe Bryant

– Det som gjorde den här nyheten ännu värre var att också hans dotter Gigi dog i olyckan. Vår familj kände också henne väl. Vi skickar böner och vårt stöd åt hans fru Vanessa, hans äldsta dotter Natalia och resten av familjen. Jag kan inte ens föreställa mig vad de går igenom just nu.

– Vi grät tillsammans med våra döttrar då vi hörde om det skedda. Det var en stor smäll för hela min familj.

"Han är en lika stor legendar som Michael Jordan och Magic Johnson"

Enligt Yrjövuori har såväl nuvarande som tidigare spelare i Bryants föredetta klubb, samt tränare och annan personal i Lakers stått tillsammans och stött varandra i sorgen.

– Jag överraskades av att alla respekterade honom trots att alla inte gillade honom. Det är fint att han berört så många spelare.

Marko Yrjövuori-
Marko Yrjövuori såg Kobe Bryant som mer än en enastående spelare. Marko Yrjövuori- Bild: Tomi Natri / All Over Press porträtt,marko yrjövuori

Yrjövuori bor själv numer i Åbo. Enligt Yrjövuori förstår vi inte här i Finland riktigt skalan för hur stor av en stjärna idrottsvärlden just förlorade.

– Han är en lika stor legendar som Michael Jordan och Magic Johnson. Han var precis lika märkvärdig idrottare som Lionel Messi och Cristiano Ronaldo är. Det förstår människor inte här i Finland.

Under åren insåg Yrjövuori att Kobe Bryant utöver en otrolig vinnarskalle också var en väldigt ödmjuk person.

– Man såg aldrig ödmjukheten på planen. Men den kom fram i andra lägen. Han var en väldigt bra far till sina döttrar och han hjälpte hemlösa. Han gjorde många saker rätt.

Kobe Bryant med familjen.
Familjen Bryant. Kobe Bryant med familjen. Bild: AFP / Lehtikuva Kobe Bryant

– En så lång karriär i absoluta toppen når man inte genom att göra dumheter, säger han.

Alla de matcher som Yrjövuori har fått se på nära håll och alla de framgångar som de tillsammans fått njuta över minns han naturligtvis alltid. Det som värmer honom ännu mer är ändå den relation som Bryant hade till hela Yrjövuoris familj.

– Vår familj satt med Kobe i omklädningsrummet efter mästerskapssegern och han hade vår dotter i famnen. Han tackade henne för den turen hon hämtat med sig till honom. Det här är stunder som inte går att beskriva i ord. Precis som det hur bra han behandlade mina flickor.

Nyheten gjorde Dettman stum

Också Henrik Dettmann fick sig en rejäl chock då han hörde nyheten om helikopterolyckan. Hans första reaktion var total tystnad.

– Jag tänkte "det kan inte vara sant", säger han för Yle.

Dettmann såg Kobe Bryant spela för första gången år 1995. Enligt honom var Kobe inte bara en superb individ, utan framförallt en enastående lagspelare.

Henrik Dettman, Finlands chefstränare i basket
Henrik Dettmann. Henrik Dettman, Finlands chefstränare i basket Bild: imago/Newspix/ All Over Press Henrik Dettmann,Finlands herrlandslag i basket

– Man vinner inte fem NBA-mästerskap och två OS-guld som en individ utan enbart om man är en lagspelare. Han var en perfekt basketspelare. Hans förmågor samt hans fysik gjorde honom unik. Det allra viktigaste var ändå den kärlek och passion han hade för spelet.

– Bryant såg att man kan ta spelet till en ännu högre nivå och tog det också dit.

Texten är baserad på Yle Urheilus artikel Kobe Bryantin suomalainen luottohuoltaja muistelee ystäväänsä paitsi armottamana kilpailijana myös rakastavana perheenisänä: "Tyttärensä olivat hänelle kaikki kaikessa" skriven av Joel Holma, Emma Hyyppä och Eren Gürler.

Läs också