Hoppa till huvudinnehåll

”Kobe var så mycket mer än en idrottare” – tårar, varma minnen och enorma hyllningar då idrottsvärlden sörjer en av grenens största

Kobe Bryant.
Kobe Bryant blev 41 år gammal. Kobe Bryant. Bild: imago images/Sven Simon/All Over Press Kobe Bryant

Idrottsvärlden är i chock. Kobe Bryants tragiska död togs emot med sorg inte minst bland hans tidigare lagkamrater och rivaler – samt nuvarande spelare. Jag mår fysiskt illa, säger Lauri Markkanen för Yle.

På söndagskvällen finsk tid stannade en hel idrottsvärld upp. Kobe Bryant hade dött i en tragisk helikopterolycka tillsammans med bland andra hans 13-åriga dotter Gianna samt sju andra personer.

Kondoleanserna började också snabbt hagla in på sociala medier. Bland andra tidigare presidenter och nuvarande NBA-spelare ville snabbt berätta hur mycket Bryant betytt för dem.

Under nattens NBA-omgång hyllades Bryant stort med bland andra tysta minuter. Då matchen mellan San Antonio Spurs och Toronto Raptors körde igång inledde båda lagen med att en gång var låta skottklockan rinna ut i 24 sekunder.

Bryant spelade en stor del av sin karriär med nummer 24 – också det nummer han är mest känd för.

– En chockerande nyhet. Jag mår fysiskt illa. Han var min stora förebild. Det är tack vare honom som jag spelar med nummer 24, säger Lauri Markkanen för Yle.

”Finns inga ord”

Kobe Bryant hörde utan tvekan till grenens största genom tiderna. Han draftades till NBA redan som 17-åring av Charlotte Hornets – men trejdades genast till Los Angeles Lakers, som han spelade för hela sin 20 säsonger långa karriär.

I Lakers vann Bryant NBA-mästerskapet fem gånger, inklusive tre gånger på raken 2000-2002. Åren 2009 och 2010 valdes han till finalseriens mest värdefulla spelare. Han blev vald till all stars-laget hela 18 gånger.

Under de första framgångsrika åren spelade han i Lakers tillsammans med Shaquille O’Neal. Även om deras gemensamma färd fick ett tumultartat slut säsongen 2004 – då ”Shaq” till slut såldes till Miami – har de sedanmer blivit vänner igen.

Shaquille O'Neal och Kobe Bryant.
Shaquille O'Neal och Kobe Bryant. Shaquille O'Neal och Kobe Bryant. Bild: Francis Specker / EPA-EFE / All Over Press Shaquille O'Neal,Kobe Bryant

– Kobe var så mycket mer än en idrottare. Han var en familjefar. Det var det vi hade mest gemensamt. Jag kramade hans barn som om de var mina egna, och han omfamnade mina barn som om de var hans. Hans ”Gigi” föddes samma dag som min yngsta dotter, skriver han på Twitter.

– Det finns inga ord för att beskriva den smärta jag bearbetar just nu. Jag har förlorat både min brorsdotter Gigi och min broder Kobe. Jag älskar dig och du kommer att vara saknad. Mina tankar går till familjen Bryant och alla andra som berördes av olyckan. Jag mår illa.

”Han var en ledare”

Den tidigare Lakes-ikonen Kareem Abdul-Jabbar hyllar också Kobe på sociala medier.

– Det är väldigt svårt att sätta ord på hur jag känner just nu, säger han i en video på Twitter.

Abdul-Jabbar spelade samtidigt i NBA som Bryants pappa Joe, och då rivalerna blev vänner utanför planen lärde Abdul-Jabbar också känna Kobe.

– Jag träffade honom för första gången när han var en liten pojke. Mina tankar är med er, Kobes familj. Han var en fantastisk idrottsman och framför allt en stor ledare, som har inspirerat unga spelare med sitt exempel. Vila i frid, säger Abdul-Jabbar.

Kobe Bryant och Kareem Abdul-Jabbar.
Kobe Bryant och Kareem Abdul-Jabbar fotade tillsammans år 1998. Kobe Bryant och Kareem Abdul-Jabbar. Bild: All Over Press Kobe Bryant,Kareem Abdul-Jabbar

Sin bästa match någonsin gjorde Bryant den 22 januari 2006, då han satte 81 (!) poäng under en och samma match. En match som Abdul-Jabbar säger att han aldrig kommer att glömma.

Noteringen är dessutom den näst bästa någonsin i NBA. Michael Jordan kom till exempel aldrig över 63 poäng under en och samma match.

– Jag är i chock. Jag älskade Kobe. Han var som en bror till mig. Vi talade ofta och jag kommer att sakna våra samtal väldigt mycket. Han var en vinnarskalle, en av grenens största, säger Jordan i ett pressmeddelande.

Passerades av LeBron så sent som i går

Fram till det gångna veckoslutet var Kobe Bryant trea på listan över alla tiders främsta poängplockare i NBA. Men då LeBron James satte 29 poäng för Lakers borta mot Philadelphia natten till söndag finsk tid passerade han en av sina idoler på listan.

Efteråt berättade James hur mycket Kobe har betytt för honom.

– Jag träffade honom för första gången på ett träningsläger för juniorer. Jag försökte bara lära mig så mycket som möjligt. Han lärde mig att man måste jobba för att uppnå storhet. Att nu ens nämnas i samma mening som honom känns stort, sa James.

Kobe Bryant skakar hand med LeBron James.
Kobe och LeBron var goda vänner. Kobe Bryant skakar hand med LeBron James. Bild: Rhona Wise / EPA-EFE / All Over Press Kobe Bryant,LeBron James

Lakers höll på att flyga tillbaka till Los Angeles från Philadelphia då Bryants helikopter kraschade. Tv-kameror snappade sedan upp spelarnas reaktioner på flygplatsen då de nyss hade fått beskedet.

Utanför Staples Center, Lakes hemmaarena i centrala Los Angeles, samlades en stor skara människor för att hylla "The Black Mamba".

Person håller sig för ansiktet framför tända ljus för att hedra Kobe Bryant.
Person håller sig för ansiktet framför tända ljus för att hedra Kobe Bryant. Bild: Etienne Laurent / EPA-EFE / All Over Press Minnesstund,Kobe Bryant

Läs också