Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Strejker fortsätter inom flera branscher, Kobe Bryant är död, Billie Eilish gjorde succé på Grammygalan

Kobe Bryant, Los Angeles Lakers, februari 2013
Kobe Bryant, Los Angeles Lakers, februari 2013 Bild: Andrew Gombert / EPA / All Over Press Kobe Bryant,bryant

Vi uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter.

Inrikes:

Många arbetsmarknadsförhandlingar pågår och flera av dem har visat sig vara svåra. Andra arbetsmarknadsförhandlingar har inte hunnit komma i gång. Hänger du inte med i svängarna? Svenska Yle svarar på fem frågor om strejkerna och sammanfattar läget.

Elektrikerförbundet är ett av de förbund som strejkar. Drygt 1 000 elektriker strejkar för åttonde veckan. Elektrikerförbundets ordförande Sauli Väntti säger att förbundets konflikt med Teknologiindustrin påminner om höstens postkonflikt.

Utrikes:

Basketlegenden Kobe Bryant har avlidit i en helikopterolycka under söndagen. Fem personer var ombord på helikoptern som fattade eld och kraschade. Alla omkom. Bryants 13-åriga dotter var en av dem. Kobe Bryant blev 41 år. Orsaken till olyckan är ännu oklar.

Den amerikanske före detta rådgivaren John Bolton skriver i sin bok att president Donald Trump frös det militära stödet till Ukraina för att pressa fram en utredning av rivalen Joe Biden. Uppgifterna är anmärkningsvärda, eftersom de berör kärnan av åtalet mot Donald Trump i senatsrättegången som pågår som bäst.

Kina bekräftar att 80 personer dött i det nya coronaviruset och närmare 800 har smittats. Det här trots massiva, nationella åtgärder för att begränsa epidemin. Totalt har 2 700 människor smittats, men det verkliga antalet befaras vara betydligt högre.

Den största galan inom musikbranschen, Grammygalan, ordnades under söndagen i Los Angeles. Billie Eilish vann flera priser på galan – bland annat för bästa album, bästa låt (Bad Guys) och bästa nya artist. Den avlidne Kobe Bryant uppmärksammades av många under galan.

Väder

Kall luft strömmar till landets mellersta och östra delar norrifrån. Snöfall breder sig ut över landets västra delar.

I söder och i väster är det mellan +3 och -7 grader. I landets östra del, Norra Österbotten och Kajanaland mellan -8 och -20 grader.

I Lappland ligger temperaturen mellan -20 och -35 grader.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes