Hoppa till huvudinnehåll

Sibbo kommuns förvaltning har flyttat - på måndagen klipptes bandet till nya Sockengården

Kommunstyrelsens ordförande Kaj Lindqvist klipper av blåvita bandet och personalchef Jan Rosenström håller i
Kommunstyrelsens ordförande Kaj Lindqvist klipper av bandet tillsammans med personalchef Jan Rosenström. Kommunstyrelsens ordförande Kaj Lindqvist klipper av blåvita bandet och personalchef Jan Rosenström håller i Bild: Yle/ Stefan Paavola Sibbo,personalchef

I ett år har Sibbo kommun förberett flytten från Sockengården i Nickby till den nya Sockengården i lamparmaturföretaget Livals lokaler i Storkärr.

Efter en viss ombyggnad av interiörerna i Livals före detta kompetenscenter var det dags att flytta. Nu är det öppna kontorslandskap och flexibla lösningar som gäller.

Kommunens personalchef Jan Rosenström höll tal och hälsade personalen välkommen.

- Jag har faktiskt inte sett lokalerna färdigt ombyggda så det är premiär för mig också, konstaterade Rosenström i en direktsändning för Yle Östnyland på morgonen.

Huvudingången till en del av Sibbo kommungård utifrån i Livals gamla lokaliteter
Livals före detta kompetenscenter är nu den nya Sockengården. Huvudingången till en del av Sibbo kommungård utifrån i Livals gamla lokaliteter Bild: Yle/ Stefan Paavola Sibbo,Klockarbackavägen 2

Gamla Sockengården motsvarar inte dagens krav

Bakgrunden till flytten är att de anställda i delar av Sockengården i Nickby har lidit av dålig inneluft.

Sockengården med sina långa korridorer och små arbetsrum motsvarar inte heller dagens krav.

- De nya lokalerna stöder vårt arbete på ett helt annat sätt. Sockengården är byggd enligt traditionella lösningar och stöder inte längre de sätt på vilka vi vill arbeta, säger Rosenström.

Enligt personalchef Rosenström öppnar de nya lokalerna för spontana möten, samarbete och interaktion.

- Här kan vi samarbeta och utnyttja vårt kunnande på ett mångsidigt sätt, säger Rosenström.

Några små mötesrum i Sibbo kommugård
De "blå rummen" är ljudisolerade moduler med antibakteriell belysning och fotokatalytiska ytor som eliminerar förorenande partiklar, bakterier och virus. Några små mötesrum i Sibbo kommugård Bild: Yle/ Stefan Paavola Sibbo,Klockarbackavägen 2
Personalrum i Livals gamla representationsvåning
Trevliga hörnor för spontana möten finns på olika håll i byggnaden. Personalrum i Livals gamla representationsvåning Bild: Yle/ Stefan Paavola Sibbo,pausrum

Tysta och mindre tysta arbetsrum

I Livals före detta kompetenscenter är företaget ännu närvarande – bland annat genom att en del av företagets produktsortiment fått ge namn åt de mötesrum som finns på olika håll i huset.

- Företaget är inte bara vår hyresvärd utan också en viktig partner för kommunen och vi samarbetar gärna med dem, säger Rosenström.

I de gemensamma ljudisolerade rummen kan man stanna upp och arbeta för en kortare eller en längre stund.

- De är lite avskärmade för att man ska få arbetsro men är inte i ordets rätta bemärkelse tysta arbetsrum, säger Rosenström.

Ett av de små kontorslandskapen
Inte avskärmat och ljudisolerat. Här måste gemensamma spelregler följas. Till vänster ett personligt skåp som man kan rulla med sig om man vill förflytta sig till ett annat rum. Ett av de små kontorslandskapen Bild: Yle/ Stefan Paavola Sibbo,kontorslandskap

Flytta runt med skåpet

I andra våningen i den nya Sockengården samsas personaltjänsterna med ekonomibyrån. Alla har ett flyttbart skåp på hjul där de kan förvara sina personliga saker.

- Vid behov kan man ta med sig skåpet om man vill flytta runt och då har man alltid det viktigaste med sig, säger Rosenström.

I de öppna landskapen är det viktigt att man tar hänsyn till varandra.

Enligt Rosenström behövs gemensamma spelregler för hur man är och vad man kan göra och inte göra i de lokaler som inte är avskärmade och därmed inte ljudisolerade.

Tredje våningen är den nya Sockengårdens representationsvåning med rum för möten, rekreation och bastubad.

Den våningen hade kommunen egentligen inte velat hyra, men nu ingår hela huset i hyreskontraktet.

Stolgrupper utanför möstesrum och kontorslandskap
Sittgrupper med rymd. Bakom glasdörrarna finns mötesrum. Stolgrupper utanför möstesrum och kontorslandskap Bild: Yle/ Stefan Paavola Sibbo,Klockarbackavägen 2

Om Sibboborna behöver träffa någon tjänsteman, hur ska de göra då?

- Man måste ta kontakt elektroniskt och stämma träff – antingen i Nickby centrum eller i nya Sockengården. Våra sakkunniga är rörliga och vid behov kan vi arrangera kundkontakten på olika sätt, säger Jan Rosenström.

Den gamla Sockengården i Nickby är med andra ord ännu i användning och mötesrummen där kan alltså bland annat användas till olika träffar.

- Den egentliga kundkontakten sker dock på vårt kundbetjäningskontor som finns i biblioteket i Nickby, säger Rosenström.

Personalcaféet i nya kommungården
Det här är personalcaféet som finns i den nya Sockengårdens andra våning. Personalcaféet i nya kommungården Bild: Yle/ Stefan Paavola Sibbo,personalcafé

Sockengården står kvar - tillsvidare

Som en följd av att kommunens förvaltning flyttat kan Nickby centrum nu också utvecklas ytterligare med mera nybyggnation om Sockengården rivs.

- Inom den närmaste framtiden kommer ingenting att hända med Sockengården. Den kommer att stå kvar och vi fortsätter att utnyttja lokalerna i begränsad utsträckning, säger Rosenström.

Dock kommer Sockengården inte att vara någon kommunalt anställds fasta arbetsplats.

Nu ska planläggningen av området kring Sockengården ses över och i synnerhet gäller det för kommunen att tänka till om vad som ska ske med Sockengården.