Hoppa till huvudinnehåll

UPM-området i Jakobstad tystnar – pappersindustrin strejkar i tre veckor

Lakkovahdit vartiossa Alholman Sahan edessä
Strejkvakterna Glenn Södergård och Vuokko Piippolainen på plats vid Alholmens såg. Lakkovahdit vartiossa Alholman Sahan edessä Bild: Ville Viitamäki / Yle Lakko

Pappersindustrin och den mekaniska skogsindustrin strejkar i tre veckor. Bland annat UPM och BillerudKorsnäs i Jakobstad berörs. - Det är tyst här, säger Vuokko Piippolainen på Alholmens såg.

Pappersförbundets strejk berör sammanlagt 70 fabriker, som tillverkar papper, cellulosa och kartong. Bland dem UPM och BillerudKorsnäs i Jakobstad, Stora Ensos kartongfabrik i Kristinestad och MetsäBoard i Kaskö.

Strejken gäller kring 9 000 anställda. Den mekaniska skogsindustrins strejk omfattar 6 000 anställda vid sågar och fanerfabriker.

"Det är tyst här"

På Alholmens såg i Jakobstad, som är en del av UPM, är Vuokko Piippolainen huvudförtroendeman. Där sorterar man under den mekaniska skogsindustrin.

- Det är tyst här. De som har lov att komma på jobb har gjort det och strejkvakterna står vid porten, säger Piippolainen.

Strejken berör 54 personer på Alholmens såg.

UPM i Jakobstad.
UPM i Jakobstad i december. UPM i Jakobstad. Bild: Yle/Joni Kyheröinen UPM,cellulosafabrik

Piippolainen säger att medlemmarna står enade i strejken. Hon menar att de förhandlingar som hittills förts bara varit ytskrap.

Det är svårt att säga hur länge strejken kan pågå, menar Piippolainen.

- Kemiindustrin och pappersförbundet måste nästan få sina avtal klara först. Sen kommer den mekaniska skogsindustrin, så brukar det gå. Vi hoppas att det går så snabbt som möjligt. Strejker är inte till någons fördel.

UPM står stilla

På UPM kördes produktionen ner under helgen och de sista arbetarna gick hem tidigt på måndag morgon.

Över 200 personer berörs på UPM i Jakobstad, säger Thomas Melarti, som är ordförande för Pappersförbundets lokalavdelning i Jakobstad.

Högre tjänstemän och den personal som behövs av miljö- och säkerhetsskäl är på plats.

BillerudKorsnäs strejkar också. Walki står fortfarande utanför strejken eftersom de inte är medlem i Skogsindustrin rf.

"Vi är så illa tvungna"

På måndag förmiddag inrättades strejkkontor vid Trean, de finska socialdemokraternas hus i Skata, och strejkvakter finns utplacerade vid portarna.

Melarti säger att ingen vinner på ett strejk, men nu är det oundvikligt.

- Vi vill inte strejka, en strejk gynnar ingen. Men vi är så illa tvungna.

Lägre lön

På tisdagen återupptas förhandlingarna, men Thomas Melarti säger att arbetsgivare och arbetstagare står långt ifrån varandra.

Att gå med på arbetsgivarorganisationernas krav skulle innebära en betydande försämring av löner och förmåner.

- Jag har räknat att lönen skulle gå ner med mellan 20 och 30 procent. Vi kan inte gå med på arbetsgivarens krav, och då är strejk vårt enda vapen, säger Melarti.

Det handlar också om en extra karensdag vid sjukdom, mindre ersättning vid söckenhelger och extra arbete på grund av konkurrensavtalet.

Melarti säger att arbetsgivarna också vill ha möjlighet att sälja ut arbetsuppgifter och komma billigare undan på högtider som jul och midsommar.

- Men vi är inte emot stagnation under helgerna, om det blir för dyrt att ha igång produktionen. De extrapengar som de arbetsskiftena ger är bara ett russin i kakan.

Strejk till den 17 februari

Pappersförbundet varslade först om en två veckor lång strejk. Under söndagen förlängdes den till tre veckor. Det skulle innebära att strejken pågår till den 17 februari.

Skogsindustrin har i sin tur utlyst en tre dagars lock out som ska inledas den 10 februari. Då släpps arbetarna inte in i fabrikerna.

Thomas Melarti hoppas på att man så snart som möjligt kan enas om ett avtal.

Texten uppdaterad kl. 11.50 med Thomas Melartis kommentarer Artikeln rättad med adress för strejkkontoret som inte finns på fabriksområdet utan i Skata.

Läs också