Hoppa till huvudinnehåll

VCS stänger psykogeriatrin tidigare än planerat

Roparnäs sjukhus, C-huset.
Psykiatrin vid Vasa centralsjukhus. Roparnäs sjukhus, C-huset. Bild: Yle/Moa Mattfolk Vasa sjukvårdsdistrikt,psykiatri,Österbotten,Roparnäs sjukhus

Psykogeriatriska avdelningen på Vasa centralsjukhus stänger tidigare än planerat. Patienterna flyttas till andra avdelningar.

I november klubbade sjukvårdsdistriktets fullmäktige igenom beslutet att stänga avdelningen på grund av sparkrav.

Stängningen skulle ha gjorts i mars men nu meddelar sjukhuset att avdelningen stängs redan den 14 februari på grund av den rådande läkarsituationen.

I klarspråk betyder det att avdelningsläkaren går i pension och att man inte lyckats hitta en vikarie.

Patienterna fördelas på olika avdelningar

Alla patienter kommer också framöver att ha en vårdplats. Avdelningen som nu stänger har 10 vårdplatser och är centralsjukhusets minsta.

- I fortsättningen kommer en del av patienterna att vårdas på Dammbrunnsvägen på avdelningen för specialgeriatri och en del på akutpsykiatrins avdelning 2, säger sjukhusets chefsöverskötare Arja Tuomaala.

Ser du att det är problematiskt att man delar upp patienterna på olika avdelningar?

- Nå det här var lösningen vi kom fram till. Nu utbildar vi personalen hela tiden och försöker göra anvisningarna så tydliga som möjligt så att patienterna hänvisas till den passande avdelningen, säger Tuomaala.

Akutpsykiatrins avdelning 2 flyttar in i de utrymmen som psykogeriatrin nu lämnar efter sig.

Gemensamma utrymmen i H-huset

Psykogeriatriska avdelningen skulle ändå senast ha slagits ihop med akutpsykiatrin i samband med att verksamheten flyttas till H-huset, som byggs som bäst och ska öppna 2022.

Stängningen är alltså en del av en större omorganisering av vårdverksamheten. Före flytten till H-huset kommer sjukhuset att vidta utvecklingsåtgärder framförallt inom öppenvården.

- I och med att vi styrt mer resurser till den verksamhet som bedrivs inom öppenvården kommer poliklinikvården att förstärkas och öppenvården att vidareutvecklas, säger psykiatrins överskötare Tanja Jaakola i ett pressmeddelande.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten