Hoppa till huvudinnehåll

Coronaviruset hotar friidrotts-VM i Kina – Finlands styrelsemedlem: "Om myndigheterna säger nej är det ett klart fall"

Friidrottare i inomhusmästerskap.
Friidrottare i inomhusmästerskap. Bild: All Over Press Europeiska inomhusmästerskapen i friidrott

Inomhus-VM i friidrott i kinesiska Nanjing kan stoppas av coronaviruset. Det internationella friidrottsförbundet följer med läget – och i sista hand kan de kinesiska myndigheterna avgöra hur det blir med mästerskapet.

De senaste dagarna har medier runtom i världen fyllts av rapporteringen om coronaviruset. Över 100 personer har dött och över 4500 personer har smittats enligt de senaste uppgifterna.

Viruset kommer från Kina – och nu följer det internationella friidrottsförbundet (WA) med utvecklingen i landet noggrant. I mitten av mars är tanken att inomhus-VM ska avgöras i Nanjing.

Om världshälsoorganisationen WHO utlyser ett globalt folkhälsonödläge på grund av coronaviruset är ett VM i Kina hotat. Enligt Antti Pihlakoski – styrelsemedlem i det internationella friidrottsförbundet – ligger hela årets mästerskap risigt till i så fall.

– Om WHO går ut med ett internationellt nödläge tror jag inte åtminstone att Kina ordnar inomhus-VM. Tidtabellen ser också så tajt ut att det blir svårt att ordna VM någon annanstans, säger Pihlakoski till STT.

Finnair flyger inte till orten

I söndags meddelade det asiatiska friidrottsförbundet att deras inomhusmästerskap i februari inte ordnas i Hangzhou – en stad som ligger 600 kilometer från coronavirusets ursprungsort Wuhan.

På tisdagen meddelade Finnair att bolaget ställer in sina flyg till bland annat Nanjing till och med slutet av mars.

The Guardian skriver att WA hoppas på att tiden ska räcka till för att få läget under kontroll i Kina. Det återstår drygt en och en halv månad till inomhus-VM. I slutändan kan VM:s öde ligga i de kinesiska myndigheternas händer.

– Om de säger att tävlingarna inte kan arrangeras är det ett klart fall, säger Pihlakoski.

Finland avvaktar

På grund av den sena tidpunkten för inomhus-VM lär många stå över mästerskapet. Idrottare som ska jaga kvalgränsen till sommarens OS eller rankningspoäng för att kvala in till de olympiska spelen lär inte ställa upp.

Den finländska truppen lär bli liten om VM arrangeras. Friidrottsförbundets vd Harri Aalto säger till STT att man avvaktar WA:s beslut.

– Vi vet inte åt vilket håll det här går, men vi börjar tänka på lösningar när internationella förbundet har tagit sitt beslut. Idrottarnas hälsa är givetvis i centrum när besluten ska fattas i det här fallet.

I måndags uttalade sig den svenska stavhoppsstjärnan Armand Duplantis om hotet mot VM till Aftonbladet.

– Jag och mina tränare försöker följa händelseutvecklingen, men det är svårt att bedöma situationen. Om det är allvarligt och på något sätt kan riskera OS-förberedelserna får man kanske stå över. Men jag vill tävla, säger Duplantis.

Sveriges förbundskapten Karin Torneklint säger att sex veckor ska vara tillräckligt lång tid för att kunna avgöra om det är säkert att åka till Nanjing.

– Man får ha respekt för aktiva som eventuellt inte vill åka, säger Torneklint.