Hoppa till huvudinnehåll

Fyraåring rymde från svenskt daghem i Esbo för att köpa en slickepinne - dagispersonalen dömdes till böter

Trähus bakom staket
Pojken klättrade över daghemmets en meter höga träport. Porten på bilden finns i Kotka och har inget med fallet att göra. Trähus bakom staket Bild: Mikael Crawford/Yle Kotka,daghem,Språkö,finlandssvenskhet,kotka svenska barnträdgård

En fyraårig pojke rymde från ett daghem i östra Esbo och promenerade till en närliggande mataffär för att köpa en slickepinne. Västra Nylands tingsrätt dömde två anställda vid dagiset till kring tusen euro i böter. Rätten resonerade att kvinnorna utsatt pojken för fara då de underlåtit att övervaka honom.

Pojken sköttes i vanliga fall på ett annat daghem. Just den här dagen i mitten av juli i somras höll hans vanliga dagis stängt, så han sköttes i stället på dagiset i östra Esbo där incidenten inträffade.

De två dömda kvinnorna och en sommarvikarie skötte om sammanlagt åtta barn vid dagiset den dagen.

Under förmiddagen hade dagisgruppen varit ute på gården. Strax innan lunchtid märkte de anställda att pojken försvunnit.

Pojken hade klättrat över gårdens en meter höga port, korsat en bilväg och begivit sig till en närliggande matbutik. Hans slutliga mål var att gå hem till mamma, berättar pojkens pappa, som gått igenom händelseförloppet med sin son.

Pappan säger att bilvägen i fråga har en hastighetsbegränsning på 30 km/h, men påpekar att många kör fortare där.

I butiken hade fyraåringen blivit upptäckt av en utomstående kvinna i kassakön, där han stått med en slickepinne i handen. Kvinnan hade betalat för pojkens slickepinne och satt sig ner på en bänk för att prata med pojken.

Pojken berättade till henne att han var ute på egen hand. Kvinnan ringde sedan polisen, som kom och plockade upp pojken.

Pojken berättade senare till sina föräldrar och personalen att han tyckte det var "spännande att åka polisbil".

Porten hade hål som barnen använde som stege

På daghemmet hade personalen under tiden ringt nödcentralen och letat efter pojken i närmiljön. Personalen uppmärksammade sin förman på situationen och uppger att de följt de protokoll som finns för rymningar.

Skötarna berättar att daghemmets gård är tudelad i en övre och en nedre gård. Barnen hade vistats på den nedre gården under förmiddagen. De hade förbjudits från att leka på den övre gården.

En av skötarna säger att det var svårt att hålla uppsikt över hela gården, eftersom det fanns ett buskage mellan gårdens två delar.

Hon säger att daghemmets tidigare föreståndare var mån om att buskarna trimmades, men att de inte hade trimmats under den dåvarande föreståndarens tid.

Porten som pojken klättrade över hade hål mellan plankorna, som barnen använde som en stege. En av skötarna skriver att hon i början av 2019 hade gjort en anmälan om porten och staketets skick.

Tusen euro i böter var

Rätten anser att porten och buskarnas skick inte är förmildrande omständigheter - snarare borde skötarna haft noggrannare uppsikt över pojken då de kände till gårdens brister.

Båda kvinnorna dömdes till fyrtio dagsböter för utsättande. Sammanlagt dömdes kvinnorna till att betala kring tusen euro var.

Domen har inte ännu vunnit laga kraft.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen