Hoppa till huvudinnehåll

Italienska storlaget köper Christian Eriksen – danska stjärnan lämnar Tottenham efter över sex år i klubben

Christian Eriksen i Tottenham
Christian Eriksens kontrakt med Inter sträcker sig till sommaren 2024. Christian Eriksen i Tottenham Bild: AFP / Lehtikuva Christian Eriksen

En av januarifönstrets största affärer har gått i mål. Danska stjärnan Christian Eriksen ska höja EM-formen i den italienska storklubben Inter.

I flera veckor har Christian Eriksen kopplats ihop med en flytt från Tottenham. Nu är det definitivt klart att mittfältaren rör på sig.

I går fångades Eriksen på bilder när han landade i Milano, och i dag bekräftade den italienska storklubben Inter att man har köpt Eriksen. Kontraktet är fyraårigt, och transfersumman landar på knappt 20 miljoner euro enligt italienska medier.

– Min statistik i England berättar om att jag gjorde det riktigt bra där, men nu är det dags för en ny utmaning. Jag är väldigt glad över att få möjligheten att spela för ett stort Serie A-lag, säger Eriksen på Inters webbplats.

Eriksen satt på ett utgående kontrakt med Tottenham och januarifönstret var klubbens sista chans att få betalt för dansken. Redan i somras sa Eriksen att han är sugen på att testa något nytt efter sex år i Tottenham, men då ville Spurs inte sälja sin stjärna.

Kan debutera på söndag

Under höstsäsongen har Eriksen inte varit sitt vanliga jag i Premier League. På tjugo matcher blev det bara två mål och två framspelningar.

– Vi önskar dig allt gott framöver, skriver Tottenham på Twitter.

Eriksen flyttar från den engelska ligasexan till den italienska ligatvåan. Inter ligger tre poäng bakom Serie A-ledaren Juventus.

En möjlig ligadebut kan ske på söndag. Då spelar Inter borta mot Udinese.

Affären kan också få indirekta konsekvenser för Finlands fotbollslandslag. I EM-gruppspelet i sommar möts Danmark och Finland i premiären. I Inter lär Eriksen, som är det danska landslagets största stjärna, få ett större ansvar och bättre möjligheter att slipa formen inför EM.

Köper från PSV

Under tisdagen har Tottenham också agerat på marknaden. Klubben meddelade att mittfältaren Giovani Lo Celso har skrivit på ett permanent avtal med Tottenham.

Dessutom ska Tottenham ha kommit överens med PSV Eindhoven om att köpa Steven Bergwijn. Enligt The Guardian ska transfersumman ligga på 30 miljoner euro.

Bergwijn är 22 år och spelar som ytter. Nederländaren ses som en ersättare till Eriksen.