Hoppa till huvudinnehåll

Jacqueline Habiyakare kämpar för att få sin affär i Gammelbacka köpcentrum att gå runt: "Många har problem att hitta hit"

Kvinna radar varor i butikshylla
Jacqueline Habiyakare har haft sin affär i Gammelbacka köpcentrum sedan 2015. Läget är inte det bästa men det finns också mycket bra med Gammelbacka. Kvinna radar varor i butikshylla Bild: Yle/ Fredrika Sundén företagare,porträtt,jacqueline habiyakare

stadsdirektören besökte Gammelbacka förra veckan påpekade en del invånare att många av byggnaderna i stadsdelen börjar ha problem för att de är gamla. Köpcentret är en sådan byggnad.

Det är middagstid en vardag. Utanför Gammelbacka köpcentrum i Borgå står många bilar parkerade, men däremot syns få människor till.

Undantaget är två män som står på trappan med sina butiksvaror i kassar och samtalar över varsin tobak.

Inne i köpcentret är det lika lugnt och tyst. Jag möts av en tom korridor och i slutet av korridoren finns Jacqueline Habiyakares affär där hon bland annat säljer asiatiska och afrikanska varor.

Tom korridor i köpcentrum
Korridoren som leder till Jacqueline Habiyakares affär är tom. Tom korridor i köpcentrum Bild: Yle/ Fredrika Sundén köpcentra,Gammelbacka,gammelbacka köpcentrum

Habiyakare har haft sin affär sedan 2015. Hon har jobbat som kulturarbetare och tolk, bland annat för rwandier som flyttat till Finland. Många av dem undrade hur de skulle få tag på bekanta råvaror för matlagningen.

De åkte tidigare till Helsingfors för att handla ända tills Habiyakare öppnade sin affär för att råda bot på problemet.

Men det är inte alltid lätt att vara företagare i Gammelbacka köpcentrum. Jacqueline Habiyakare får kämpa ganska hårt för att få verksamheten att gå runt.

– Jag tycker att det inte finns tillräckligt med kunder. Det är många som inte vill bo här, säger hon.

Habiyakare anser att det fortfarande finns fördomar mot Gammelbacka och tycker att Borgå stad borde jobba mer på att förbättra stadsdelens rykte.

Gamla byggnader med problem

Staden håller på med förortsutveckling i både Gammelbacka och Vårberga. Förra veckan besökte stadsdirektör Jukka-Pekka Ujula stadsdelen. Invånarna fick ställa frågor och komma med utvecklingsförslag.

Många önskade en finare närmiljö och påpekade att många byggnader börjar ha problem eftersom de är gamla. Köpcentret är en av de här byggnaderna.

Mathias Matsinen är köpman i mataffären i köpcentret. Han lyfter också upp byggnadens ålder.

– Att göra gammalt nytt är ofta ganska dyrt. Vi äger inte hela lokalen och har inte så stora möjligheter att göra köpcentret mer trivsamt, säger han.

Man tittar in i kameran, en mataffär syns i bakgrunden
Mathias Matsinen är glad över att kunderna har varit så välkomnande. Men köpcentret skulle kunna göras mer trivsamt, tycker han. Man tittar in i kameran, en mataffär syns i bakgrunden Bild: Yle/ Fredrika Sundén handelsmän,företagare,porträtt,mathias matsinen

Matsinen har varit köpman i Gammelbacka i snart tre år.

– När vi började här såg butiken lite annorlunda ut än den gör nu. Vi har gjort ett stort jobb för att förbättra butiken och anpassa den till de krav som ställs i dagens läge, säger han. Vi har siktat in oss på att göra det bästa vi kan.

Han säger att han är tacksam över att Gammelbackaborna har tagit emot affären så bra. Satsningarna på att förbättra affären har uppskattats.

Han skulle gärna vilja att det blev mer trivsamt kring köpcentret.

– Om jag tänker ur en kunds synvinkel så skulle jag gärna till exempel se att parkeringsplatsen skulle få ny asfalt. Kanske mer planteringar och blomkrukor för att göra det mer prydligt.

Tom korridor i köpcentrum
Inte många besökare i korridorerna i köpcentret en vanlig vardag. Tom korridor i köpcentrum Bild: Yle/ Fredrika Sundén köpcentra,Gammelbacka,gammelbacka köpcentrum

"Många visste inte om att affären finns"

Den största utmaningen för Jacqueline Habiyakare är läget, snarare än byggnadens skick.

Hennes kundkrets består både av invandrare och av finländare som vill pröva nya produkter. Många av dem har en sak gemensamt.

– Många säger att de inte visste att det finns en sådan här affär här. De blir förvånade. Många säger att de tidigare åkte till Helsingfors för att handla det de behövde, säger Habiyakare.

Borde köpcentret kanske marknadsföras bättre?

– Jo, det skulle vara bra.

Ingången till ett köpcentrum
Mathias Matsinen tycker det skulle vara trevligt med fler planteringar utanför köpcentret. Ingången till ett köpcentrum Bild: Yle/ Fredrika Sundén köpcentra,Gammelbacka,gammelbacka köpcentrum

Jag frågar Jacqueline Habiyakare vilka fördelarna och nackdelarna med köpcentret och Gammelbacka är.

– Nackdelarna är att Gammelbacka ligger utanför centrum. Många har svårt att hitta den här platsen. Till fördelarna hör att det finns tillräckligt med parkeringsplatser.

Hon är glad över att hon inte är ensam i köpcentret, och tycker det är bra att det finns en mataffär, en frisör och en restaurang med bar där.

Trots det skulle Habiyakare önska mer verksamhet och olika typer av tjänster till köpcentret.

– Och sen skulle det vara bra om man byggde fler nya bostäder i närområdet, säger hon.