Hoppa till huvudinnehåll

Jerringpriset i Sverige till Tove Alexandersson - över 200 000 röster för orienteringsstjärnan

Tove Alexandersson visar upp medaljer.
Nytt prisregn över Alexandersson Tove Alexandersson visar upp medaljer. Bild: imago images / Bildbyran/ All Over Press Tove Alexandersson,orientering

Orienteringsstjärnan Tove Alexandersson belönades under idrottsgalan i Sverige med det prestigefyllda Jerringpriset. Den mångfaldiga orienteringsvärldsmästaren var överlägsen i omröstningen om "folkets pris".

Alexandersson samlade 207 000 röster vilket var klart mera än tvåan skidåkaren Stina Nilsson som fick 141 000 röster. Trea var diskuskastaren Daniel Ståhl med 62 000 röster.

Alexandersson som tidigare i vinter tilldelades Bragdguldet vann under idrottsgalan också priset som bästa kvinnliga idrottare år 2019. Hon vann fem VM-guld och två VM-silver i orientering och skidorientering, samt totalsegern i orienteringens världscup för sjätte året i rad.

– Tack så jättemycket. Jag har verkligen känt av vilket stöd jag har haft, så många som kommit fram och hejat och visat uppskattning. Det värmer så oerhört mycket. Det är en häftig känsla att kunna inspirera människor, sade Alexandersson i tacktalet.

Jerringpriset är ett pris instiftat av sportredaktionen vid Sveriges Radio. Priset som ges för årets idrottsprestation är uppkallat efter radiolegendaren Sven Jerring och har delats ut sedan år 1979. Alexandersson är den första orienteraren att röstas fram av radiolyssnarna till pristagare sedan Annichen Kringstad vann priset år 1981.
Hoppa över Twitterpostning

Läs också

Nyligen publicerat - Sport