Hoppa till huvudinnehåll

John Boltons skugga vilade över senatsrättegången mot Trump under måndagen – men presidentens försvar nämnde knappt Bolton

En kostymklädd man med maffig mustasch, John Bolton, rättar till sina glasögon och sneglar på Donald Trump som sitter framför honom.
John Bolton var president Donald Trumps nationella säkerhetsrådgivare från april 2018 till september 2019. Arkivbild. En kostymklädd man med maffig mustasch, John Bolton, rättar till sina glasögon och sneglar på Donald Trump som sitter framför honom. Bild: AFP / Lehtikuva John Bolton,Donald Trump,USA

Donald Trumps försvar fortsatte lägga fram sin argument vid riksrättsrättegången i senaten. Advokaterna undvek nästan fullständigt att nämna de färska uppgifterna från Trumps tidigare nationella säkerhetsrådgivare John Bolton.

Måndagen var den andra dagen för president Donald Trumps försvar att presentera sin argumentation i senatsrättegången mot presidenten.

Upptakten till dagen präglades av extra spänningar efter söndagens dramatiska uppgifter från Donald Trumps tidigare nationella säkerhetsrådgivare John Bolton.

Enligt Bolton ska Trump ha gjort exakt det som demokraterna åtalar honom för: frusit det militära stödpaketet till Ukraina i syftet att få landet att inleda en undersökning av demokraten och presidentkandidaten Joe Biden.

Men Trumps försvar undvek nästan fullständigt att nämna Bolton under måndagen.

– Vi arbetar med information som är offentligt tillgänglig och beaktar inte spekulationer och uppgifter som inte kan styrkas, sade Jay Sekulow, en av Trumps advokater, utan att nämna Bolton.

Den enda från Trumpförsvaret som nämnde Bolton var kändisadvokaten Alan Dershowitz, känd för att i tiderna ha försvarat bland annat OJ Simpson och under senare tider affärsmannen Jeffrey Epstein.

En man i kostym och mörk rock, Alan Derschowitz, traskar in i amerikanska senatens guldprydda entréhall.
Harvardprofessorn Alan Dershowitz, känd för att i tiderna ha försvarat bland annat O.J. Simpson, anser att inget av det som Trump gjort sig skyldig till kan sägas vara ett brott som förtjänar riksrätt. En man i kostym och mörk rock, Alan Derschowitz, traskar in i amerikanska senatens guldprydda entréhall. Bild: AFP / Lehtikuva USA,Alan Dershowitz

Dershowitz huvudargument var att inget av det som Trump gjort sig skyldig till kan sägas vara ett brott som förtjänar riksrätt.

– Inget i Bolton-avslöjandena, även om de skulle visa sig hålla streck, motsvarar maktmissbruk eller någon annan överträdelse som förtjänar riksrätt, sa Dershowitz.

I övrigt byggde försvarets argument på delvis bekanta påståenden: att Trump agerade i god tro och motiverades av en oro för korruption när han bad Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj utreda Joe Biden samt att det militära stödet till Ukraina slutligen betalades ut, samtidigt som ingen utredning av Biden inleddes.

Demokraterna anser sig ha bevisat bortom tvivel att Trump pressade Ukraina för att skada Biden och befrämja sin egen politiska karriär.

John Boltons potentiella vittnesmål är samtalsämne nummer ett

John Bolton och hans eventuella vittnesmål verkar alltså för tillfället vara samtalsämne nummer ett.

Efter söndagens avslöjanden ökar pressen på republikanerna att godkänna Bolton som vittne om och när demokraterna fortsätter att kräva det.

Bolton själv har upprepat att han är redo att ställa upp och vittna.

Men enligt reglerna för rättegången kommer frågan om vittnen att tas upp till omröstning först efter försvarets argumentation – som avslutas på tisdagen – och senatorernas frågor. Det väntas ske i slutet av veckan, vilket kan betyda torsdag eller fredag.

Republikanerna har majoritet i senaten och därför måste minst fyra republikaner rösta för att höra vittnen om samtliga demokrater stöder att vittnen kallas in.

Om vittnen hörs kommer rättegången troligen att dra ut på tiden och fortsätta nästa vecka.

Det rör om i tidtabellerna för åtminstone de demokratiska senatorer som ställer upp i presidentvalet: Elizabeth Warren, Bernie Sanders och Amy Klobuchar. De väntas befinna sig i delstaten Iowa, där det första nomineringsmötet i primärvalskampanjen äger rum på måndag om en knapp vecka.

Läs också