Hoppa till huvudinnehåll

Kommer arbetstvisten inom skogsindustrin att få en lösning? Parterna träffas hos riksförlikningsmannen i dag

Skogsindustrins chefsförhandlare Jyrki Hollmén anser att tiden inte är mogen för ett medlingsbud i den pågående strejken inom branschen.

Hollmén anser att det finns många öppna frågor om villkoren i ett nytt kollektivavtal. Han uttalade sig inför förhandlingar med Pappersförbundet på riksförlikningsmannens byrå på tisdagsmorgonen.

Det här är det första försöket att få ett slut på strejken som inleddes på måndagen och som kommer att pågå i tre veckor om man inte når en lösning före det.

Pappersförbundets ordförande Petri Vanhala hoppades för sin det att parterna kan komma överens i dag.

Förhandlingarna mellan Pappersförbundet och Skogsindustrin inleddes vid niotiden på morgonen. Representanterna för den mekaniska skogsindustrin kommer att träffas hos riksförlikningsmannen fyra timmar senare.

Strejken berör sammanlagt 70 fabriker som tillverkar papper, cellulosa och kartong. Också tjänstemän som jobbar inom pappersindustrin och som hör till fackförbundet Pro strejkar.

Förutom pappersindustrin inledde också den mekaniska skogsindustrin sin strejk på måndagen. Strejken omfattar 6 000 anställda vid sågar och fanerfabriker.

Också Industrifacket förlängde sin strejk på söndagen med en vecka. Den pågår nu fram till 16.2 om ingen lösning har hittats fram tills dess.

Inom branschen tror man att en lösning inom pappersindustrin kan vara nyckeln också till de andra tvisterna.

– Det verkar vara så att för att vårt (mekaniska skogsindustrin) bord ska röra på sig måste pappersindustrin nå ett förhandlingsresultat, säger Jyrki Alapartanen, sektorchef vid Industrifacket, till STT.

Pappersförbundet och Skogsindustrin träffades senast i söndags. Den största tvistefrågan är de extra arbetstimmarna som infördes i konkurrenskraftsavtalet.

Teknologiindustrin slopade de extra timmarna vid årsskiftet, och flera andra fackförbund strävar efter samma resultat.

Artikeln uppdaterades klockan 09.36 med kommentarer av Skogsindustrins arbetsmarknadschef Jyrki Hollmén och Pappersförbundets ordförande Petri Vanhala.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes