Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Många företag gör business på dina surfvanor, tyska bönder drar ut i massprotester, över 100 döda i coronavirus

Traktorer i en protestkö. En av traktorerna har en skylt med "smör, bröd och öl är det vi äter".
Traktorer i en protestkö i Nürnberg i Tyskland. En av traktorerna har en skylt med "smör, bröd och öl är det vi äter". Traktorer i en protestkö. En av traktorerna har en skylt med "smör, bröd och öl är det vi äter". Bild: Johnny Sjöblom demonstration,Tyskland

Vi uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter.

Inrikes

Du vet kanske att webbsidor du besöker samlar in data om dig, men att många av dem slussar uppgifterna vidare är mindre känt. Mediebranschen hör till dem som skickar mest data vidare om sina användare. Det här enligt en utredning som tankesmedjan Sitra och IT-företaget Futurice har utfört nyligen.

Skogsindustrin ska i dag försöka lösa konflikten om kollektivavtalen i branschen. Det är det första försöket att nå en lösning under strejken som inleddes i går.

Många vill inte jobba som personliga assistenter eftersom det inte vet vad yrket går ut på. Det här säger Anders Westerlund, som själv stormtrivs med jobbet som personlig assistent. – Men man skulle inte kunna livnära en familj med 11 euro i timmen i lön, säger han.

Utrikes

I Kina har antalet döda som insjuknat i coronaviruset stigit till 106 och antalet smittade är uppe i över 4 500. Coronaviruset har spridit sig till minst tio andra länder, framför allt i Asien. Enstaka fall har också bekräftats i Europa, USA och Australien. I natt meddelade Tyskland sitt första bekräftade fall.

I Tyskland har tiotusentals jordbrukare dragit ut på gatorna under de senaste dagarna. Bönderna protesterar mot den nuvarande jordbrukspolitiken och den i deras tycke allmänt negativa inställningen till jordbruk och jordbrukare.

Donald Trumps försvar fortsatte lägga fram sina argument vid riksrättsrättegången i senaten. Advokaterna undvek nästan fullständigt att nämna de färska uppgifterna från Trumps tidigare nationella säkerhetsrådgivare John Bolton.

Väder

Mulet och tidvis snöfall i största delen av landet, regn i sydväst.

I söder och väster är temperaturen mest mellan -1 och +4 grader och i Norra Österbotten och Kajanaland mellan -5 och -15 grader.

I Lappland ligger temperaturen mellan -10 och -35 grader.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes