Hoppa till huvudinnehåll

Planerna för nytt dagis i Nykarleby går vidare – Rajåkern intill Södra Ringvägen nya adressen

Rummelbackens Daghem
Rummelbackens daghem. Rummelbackens Daghem Bild: YLE/Chanette Härus Österbotten,Nykarleby,rummelbackens daghem

Det nya dagiset invid Ringvägen ska ha plats för 130 barn på åtta avdelningar. Trafiken vid dagiset blir en utmaning, men det stora dagiset kommer att kunna erbjuda utomhuspedagogik.

Detaljplanen för det nya centrumdagiset krävde en lång diskussion i stadsstyrelsen i Nykarleby.

Stadsdirektör Mats Brandt skriver i ett pressmeddelande att styrelsen valde att gå vidare med planerna bland annat eftersom de strategiska linjedragningarna om placeringen gjordes redan för ett år sedan.

- Dagisprojektet är viktigt för staden och man behöver få byggandet framåt genom att godkänna detaljplanen. En fördröjning betyder ytterligare minst ett år i tillfälliga utrymmen, skriver Brandt.

Större dagis

Brandt påpekar att man inte kan jämföra det nya dagiset med den tidigare verksamheten i Rummelbacken.

- Det nya centrumdagiset omfattar åtta avdelningar och omkring 130 barn, medan det på Rummelbackens område har funnits fyra avdelningar med under 70 barn. Man kan därför inte jämföra den planerade framtida dagisverksamheten med dagens omfattning. I det nya dagiset ingår också en möjlighet till småbarnspedagogik med utomhuspedagogik som tyngdpunkt, skriver Brandt.

En större verksamhet betyder enligt Brandt större konsekvenser med bland annat trafikarrangemang.

- Trafikkonsekvenserna har man försökt minimera med tekniska lösningar, till exempel finns det tre parkeringsområden på området för kunder och personal skilt som sprider trafikströmmarna. Till området planeras lättrafikleder som kan förverkligas på sikt.

Brand konstaterar att konsekvenserna blir mindre vid Ringvägen än Rummelbacken.

Förslaget går därmed vidare till stadsfullmäktige.

Läs också