Hoppa till huvudinnehåll

Snart får du parkera på "fel sida" av gatan

Bilar parkerade längs en gata
I framtiden är kanske bilarna på vänster sida vända åt samma håll som de på höger sida. Bilar parkerade längs en gata Bild: YLE/ Rebecca Olin snö,Borgå,gator,vägar,slask,linnankoskigatan

Från och med juni 2020 kommer du att få stanna eller parkera din bil på vänster sida av en dubbelriktad gata i en tätort. Enligt den nuvarande trafiklagen får man bara göra det på enkelriktade gator.

Automobilförbundet påpekar redan nu farorna med att parkera åt andra hållet.

Enligt Automobilförbundet kan det nya sättet att parkera medföra klara risker.

Att köra bilen över till vänster sida av vägen för att parkera kräver skärpt uppmärksamhet på mötande trafik. Också när man stiger ut ur bilen måste man vara på alerten.

- Om det sitter en person på höger sida i bilen så måste den stiga ut med trafiken på sin sida av bilen. Föraren måste komma ihåg att varna passageraren om detta egentligen redan innan han eller hon parkerar, säger Automobilförbundets utbildningschef, Teppo Vesalainen.

Döda vinklar innebär risker

Det tredje läget är när man åker ut i trafiken igen.

Om en bil är parkerad framför så är sikten dålig för föraren som sitter till vänster.

Också trafik som kommer bakifrån i en död vinkel oroar Vesalainen.

- Det är speciellt viktigt att föraren också kommer ihåg att vända på huvudet och kolla den döda vinkeln förutom att titta i spegeln.

Vesalainen anser att det är speciellt problematiskt med paket- och lastbilar som parkerar på vänster sida av vägen. I dessa kan inte föraren vrida på huvudet och titta bakåt mot bilvägen, för bakväggen i hytten är solid. I dylika fall är bilens vidvinkelspeglar extra viktiga.

"Jag skulle noga överväga innan jag parkerar på vänster sida"

- Det är förarens ansvar att känna igen potentiella risksituationer och genom eget agerande se till att de inte uppstår. Jag efterlyser att man tänker efter två gånger innan man kör till vänster sida av vägen för att parkera.

Vesalainen säger att han noga skulle överväga parkerande av i synnerhet stora bilar på vänster sida av vägen.

- Kanske jag i stället skulle planera min körrutt så att jag har en möjlighet att parkera på höger sida.

Att parkera sin bil på vänster sida av vägen på en dubbelriktad gata är tillåtet bland annat i Estland. I och med lagförändringen tar Finland alltså ett steg mot parkeringsregler mer allmänna i övriga Europa.

Denna artikel baserar sig på Yle Uutisets artikel Taajamapysäköintiin iso muutos – auton saa pian pysäköidä kaksisuuntaisella kadulla menosuuntaan nähden vasemmalle.

Läs också