Hoppa till huvudinnehåll

Vattnet i Larsmosjön inte längre lika surt – säkrare för fiskar

Larsmosjön i väntan på öppet vatten
Läget är inte lika kritiskt längre för fiskarna i Larsmosjön sedan ph-värdet gått upp. Arkivbild. Larsmosjön i väntan på öppet vatten Bild: Yle/Kjell Vikman larsmosjön

Sedan november har vatten tappats ut enbart via Hästgrundet i Larsmosjön på grund av vattnets surhet. I fredags avslutades undantagsavtappningen och nu torde det lite kallare vädret underlätta situationen.

I slutet av november meddelades att döda fiskar påträffats i Larsmosjön och att orsaken troligtvis var surt vatten från Esse å, Purmo å och Kronoby å.

Sedan dess har Larsmo-Öjasjöns regleringsbolag kört med undantagsavtappning. Ansvarsperson Sofia Zittra-Bärsund berättar att det här pågick ända fram till i fredags, 24 januari.

- De senaste vattenprovtagningarna har visat på lite mindre surhetsgrad, även om läget i vissa vattendrag fortfarande är surt. Purmo ås vatten har fortfarande lågt ph, säger Zittra-Bärsund.

Men det kompenseras rätt bra av Esse ås stora vattenmängd och inte så sura vatten. Vid Fårholmsbron har ph-värdet stigit från 4,7 i början av december till 5,8.

- Nu väntar också lite kallare väder, vilket troligen också underlättar situationen, säger Zittra-Bärsund.

Döda fiskar

Mellan november och januari har enstaka döda fiskar rapporterats.

I november varierade ph-värdena i Larsmo-Öjasjön mellan 4,8 och 5,9, varav de lägsta ph-värdena uppmättes i den södra delen av Larsmosjön.

För känsliga fiskarter och speciellt för fiskyngel är ph-värden under 5,5 kritiska.

Två regleringsluckor

Normalt avtappas vatten hela tiden från Larsmosjöns två regleringsluckor för att hålla vattenståndet på en jämn nivå.

Vid undantagsavtappningen släpptes vatten ut enbart via Hästgrundets regleringslucka, i södra delen av Larsmosjön, eftersom det är där de flesta åar mynnar ut.

Således kan man få ut det sura vattnet så snabbt som möjligt utan att det sprids norrut i sjön.