Hoppa till huvudinnehåll

Arrangören vill undvika nytt långtråkigt F1-lopp – modifierad layout ska underlätta omkörningar i Frankrike

Kimi Räikkönen kör före Nico Hülkenberg.
Kimi Räikkönen var en av få förare som fick fajtas om placeringarna i Frankrike förra säsongen. Kimi Räikkönen kör före Nico Hülkenberg. Bild: xpbimages.com Formel 1,Kimi Räikkönen,Nico Hülkenberg

Den första sektorn på Paul Ricard ska få en ordentlig ansiktslyftning. Det hoppas åtminstone den franska arrangören på som inte vill se ett nytt tråkigt lopp. Vi kommer att skapa en större möjlighet till omkörning, säger Eric Boullier.

Frankrikes GP pekades av många ut som det sämsta under hela förra säsongen. Tävlingen på Paul Ricard bjöd inte på speciellt många omkörningar och spänningen var nästan lika med noll.

Lewis Hamilton ledde från start till mål och Valtteri Bottas såg till att Mercedes tog en dubbelseger. Den enda pulshöjande sekvensen kom i slutet av loppet där kampen om sjundeplatsen gick het mellan de båda Renaultförarna, Kimi Räikkönen och Lando Norris.

– Om jag ska vara riktigt ärlig så var det lite tråkigt, sa Yle Sportens expert Fredrik af Petersens efter loppet i somras.

För att det inte ska bli ett likadant lopp kommande säsong vill den franska arrangören göra en ändring i banprofilen. Den första sektorn ska göras om från grunden för att skapa större möjligheter till omkörning, rapporterar Racefans.

– Vi har en målsättning att göra varvtiderna lite snabbare och kanske tvinga stallen att köra med mer downforce. Vi kommer att skapa en större möjlighet till omkörning och det kommer också att hjälpa till senare på banan vid chikanen, säger Eric Boullier som är nyutnämnd chef för Frankrikes GP.

Eric Boullier
Eric Boullier. Eric Boullier Bild: xpbimages.com Formel 1,Éric Boullier

Enligt Boullier ska man hinna genomföra förändringen i god till loppet nästa sommar och nu väntar man bara på ett besked från internationella bilsportförbundet Fia.

– Vi har gett Fia några förslag och nu väntar vi på att få grönt ljus, säger han.

Efter loppet förra sommaren kritiserade bland annat Valtteri Bottas chikanen som finns på den långa raksträckan och ansåg att det skulle bli bättre racing utan den. Bottas lär ändå inte få gehör för sin kritik.

– Chikanen stannar där den är. Vi vill behålla banans DNA men vi har hittat möjligheter där vi kan göra stora förändringar, säger Boullier.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport