Hoppa till huvudinnehåll

Arrangörerna övervägde att köra snö från Lappland eller Vuokatti för att rädda FM i Vörå – nu är spåren i skick och på lördag blir det trångt och tungt

Iivo Niskanen i FM.
Iivo Niskanen är favorit i lördagens klassiska distanslopp i Vörå. Senast han åkte i FM var han överlägsen. Iivo Niskanen i FM. Bild: All Over Press Iivo Niskanen

Arrangörerna hann överväga ovanligare metoder för att rädda FM-helgen i Vörå. En vecka före tävlingarna kom köldknäppen som såg till att de finländska stjärnorna får åka i utmärkta spår. "Det har varit en utmaning, det ska jag inte sticka under stol med", säger tävlingsledaren Mårten Lövdahl.

Den varma vintern sätter inga käppar i hjulet för FM-arrangörerna i Vörå. Mellan fredag och söndag blir det skidfest i Österbotten – och tävlingsspåret är i ypperligt skick.

Köldknäppen förra helgen suddade ut det sista frågetecknet.

– Vi fick i gång all kanonkapacitet och det räddade spåren. Den natursnö som har kommit efter det förhöjer egentligen bara vinterkänslan. För publiken ser det ju trevligare ut med snö på marken, säger tävlingsledaren Mårten Lövdahl till Yle Sporten.

Hoppa över Twitterpostning

Enligt Lövdahl har ungefär tio centimeter natursnö fallit under de senaste dagarna i Vörå, men utan konstsnön hade det varit knepigt.

– Det har varit en utmaning, det ska jag inte sticka under stol med. Vi hade en bra botten tidigt tack vare att kommunen sköter spåren föredömligt. Efter jul blev det lite oroligt när det började smälta och vi inte kunde komplettera med kanonsnö.

– Stadionområdet har varit mest kritiska stället. Vi laborerade med olika reservplaner – några mer realistiska än andra.

"Känt oss relativt trygga"

Förra veckan testade arrangörerna att tillverka konstsnö i ett foderfryseri, men det lyckades inte. Lövdahl berättar också om fler annorlunda planer.

– I ett skede funderade vi på att transportera snö från Lappland längs järnvägen, men det skulle inte ha varit kostnadseffektivt.

– Då kom vi fram till att den bästa utvägen vid behov hade varit att komplettera med att köpa snö från Vuokatti. Den skulle ha transporterats till Vörå med torvbilar.

Tack vare de senaste dagarnas väderutveckling har arrangörerna kunnat andas ut. Att ställa in FM har aldrig varit på tapeten.

– Vi har känt oss relativt trygga hela tiden, men frågan var på vilket sätt vi skulle få ihop det. Nu har vi inte behövt ta till några åtgärder.

Hoppa över Twitterpostning

Den enda snön som har körts till Vörå är snön som har kommit från ishallen i Vasa.

Utslagsgivande banor

Nu väntar tävlingsspåret på åkarna. Finlands största stjärnor med Iivo Niskanen och Krista Pärmäkoski i spetsen kommer till start i Vörå.

På fredag och söndag körs det sprinttävlingar.

– Den banan är 1,5 kilometer och innehåller en tuff sprintbacke, en utförslöpa där det går undan och sen kommer upploppet. Man ska ha en taktisk blick och kraftresurser om man kör tre till fyra heat, säger Lövdahl.

FM-programmet i Vörå

Fredag:
10.00: Lagsprint, fristil (kval).
13.30: Lagsprint, fristil (final).

Lördag:
9.50: 10 km klassiskt, damer.
11.30: 15 km klassiskt, herrar.

Söndag:
9.00: Sprint, fristil (kval).
11.00: Sprint, fristil (finalpass).

Yle direktsänder FM-tävlingarna från Vörå. Chriso Vuojärvi och Glenn Lindholm kommenterar på svenska. Kvalen till sprinttävlingarna sänds inte.

Lördagens klassiska distanslopp med intervallstart – tio kilometer för damer och femton kilometer för herrar – körs i ett spår som är 2,5 kilometer långt.

Över 180 herråkare kommer till start på lördag.

– Det kommer att bli trångt, men det hör till spelets regler och det blir lika för alla. I världscupen har man till och med tävlat på en bana som är två kilometer.

Han beskriver banan som en fysisk utmaning. Totalt är det en höjdskillnad på 78 meter.

– Vi är i Österbotten, men backarna är rejäla. Man är trött när man kommer i mål. Jag har testat.

Om vintern hade varit snörik hade tävlingsslingan också varit längre. De längre banorna hade behövt natursnö.

– Vi har koncentrerat resurserna på att göra ett väldigt bra spår på 2,5 kilometer.

Nytt koncept för publiken

Vörå arrangerade FM 2011 och har nödvändig rutin för att ordna stora tävlingar. Lövdahl var också tävlingsledare för nio år sedan – och han konstaterar att den största skillnaden jämfört med andra arrangemang är medieintresset runt ett FM.

– Tidtabellen är en liten utmaning på lördag. Vi borde få alla i mål innan tv-sändningen tar slut.

För publiken har arrangörerna också försökt skapa ett nytt koncept.

– Vi har anammat Holmenkollens stil. Föreningar och företag får egna områden att vara på och till exempel grilla korv. Det blir spännande att se hur det faller ut.

Läs också